Speciál O OBORECH: Zahradnictví

19. 3. 2008 | O studijních oborech

Láká vás studium botaniky, ale na přírodovědeckých fakultách je na váš vkus moc teorie? A nebo naopak hledáte více teoretických poznatků ke své zálibě v zahrádkaření? Ať patříte do jakékoli skupiny, pro vás všechny představujeme obor s názvem Zahradnictví. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Kde se dá studovat

Obor zahradnictví můžete studovat na České zemědělské univerzitě v Praze na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů nebo na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě. Obě školy nabízí tříleté bakalářské a navazující magisterské studium, v Praze navíc můžete vybírat mezi prezenční (denní) a kombinovanou (dálkovou) formou studia. Profesní zaměření bakalářského studia na České zemědělské univerzitě je vhodné pro přímé uplatnění v praxi. Pokud ale chcete pokračovat na magisterské studium, musíte na této škole ještě navíc absolvovat roční vyrovnávací studium. Absolventům navazujícího magisterského studia se potom uděluje titul Ing.

Přijímací zkoušky

Přijímačky na obě univerzity jsou jednokolové a písemné. Testy jsou poskládány většinou z prověření znalosti biologie, největší část tvoří botanika. Na otázky z chemie, matematiky nebo jazyků se připravovat nemusíte, tyto předměty vás čekají až během studia.

**Studium **

Při studiu zahradnictví vás čekají, hlavně v první polovině studia, teoreticky zaměřené předměty (botanika, chemie, půdoznalství, meterologie, mikrobiologie, biochemie, herbologie a další). K nim patří různé semináře a cvičení, kde si můžete veškerá zahradnická odvětví „osahat“ v praxi, takže teoretická a praktická část studia je vyvážená. Mimo to se vyučují ještě předměty zaměřené na agrotechniku a ekonomii.

**Uplatnění **

Absolventi bakalářského studia zahradnictví se mohou uplatnit spíše na nižších manažerských pozicích v zahradnickém provozu a v poradenských a specializovaných zahradnických službách, případně v zahradnickém výzkumu nebo ve školství. Měli by mít „v malíku“ disciplíny jako botanika, ovocnářství, zelinářství, dendrologie, šlechtění a semenářství nebo údržba zeleně. Většinou ale až po magisterském studiu se můžete dostat k pozicím, na kterých se už od hlíny neumažete…

Odkaz na Mendelovu univerzitu: www.zf.mendelu.cz

Odkaz na Českou zemědělskou univerzitu: www.af.czu.cz

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.