Speciál O OBORECH: Vodní hospodářství a vodní stavby

13. 2. 2012 | O studijních oborech

Dnešní speciál je určen všem technicky zaměřeným studentům, kteří si lámou hlavu nad koloběhem vody v přírodě. Voda je životodárný, ale nezkrotný živel, který je třeba usměrňovat. Zajímají vás monumentální vodní stavby, regulace toků, vodovody a kanalizace? Pak je studium Vodního hospodářství a vodních staveb určeno právě vám.

O oboru

Vodní hospodářství a vodní stavby spadá pod studijní program Stavební inženýrství. Cílem oboru je seznámit studenty s problematikou ochrany vodních zdrojů. Osvětlit koncepci udržitelného využití a rozvoje vod. Protože se jedná o obor na Fakultě stavební, důraz je kladen na projektování, výstavbu a provoz vodohospodářských staveb.

Kde studovat

Pokud se chcete věnovat koloběhu vody a vodním stavbám, můžete si vybrat ze dvou škol. Moravu zastupuje Vysoké učení technické v Brně, západní část republiky reprezentuje České vysoké učení technické v Praze. Obě školy mají akreditovány v kombinované i prezenční formě čtyřletý bakalářský obor, navazující jednoletý magisterský a doktorské studium. Je zde potřeba upozornit, že ne všechny studijní obory, musí být v každém akademickém roce otevřeny (jedná se především o studium Mgr.).

Přijímací řízení

ČVUT

Přijímací zkouška na studijní program Stavební inženýrství, pod nějž spadá obor Vodní hospodářství a vodní stavby, sestává z matematického písemného testu. Maximálně můžete dosáhnout 20 bodů, minimum pro přijetí je 8 bodů. Ukázka testu. Navíc se zohledňují studijní úspěchy z matematiky na střední škole. Přijímací řízení tedy tvoří z 80 % test a z 20 % studijní výsledky. Bodový bonus získávají studenti, kteří se účastnili alespoň regionálního kola matematické olympiády. Na ČVUT se můžete dostat i bez přijímaček a to když splníte:

  • prospěch z matematiky za poslední čtyři ročníky maximálně 2,00
  • absolvovaná státní maturita z matematiky vyšší úrovně

Pro zájemce o studium pořádá ČVUT přípravné kurzy z matematiky. Cena kurzu Matematika je 650 Kč, Deskriptivní geometrie 350 Kč. Zajímavou příležitostí je vyzkoušet si přijímačky nanečisto. Ověříte si připravenost, okusíte styl zadávání a obsah úloh. Cena je 150 Kč.

VUT

Přijímací zkoušky na VUT v Brně tvoří jeden kombinovaný test, sestávající z 10 příkladů z matematiky a 10 příkladů z fyziky. Na vypracování je vymezeno 60 minut. Testy se řeší na počítačích a bezprostředně po vypracování testu se zobrazí počet dosažených bodů a skutečnost, zda jste přijímací zkoušku vykonali, či nevykonali. Příklady testů z minulých let. Rozsah znalostí vychází z osnov gymnázií. Brněnská Fakulta stavební doporučuje k přípravě následující literaturu:

  • Puchýřová J. a kol. Sbírka příkladů z matematiky k přijímacím zkouškám na vysoké školy. Akademické nakladatelství CERM, Brno, 2005.
  • Schauer, P. – Čermáková, E. Přehled látky z fyziky pro přijímací zkoušky na Fakultu stavební VUT v Brně
Království vodního hospodáře

Království vodního hospodáře

Předměty

První dva ročníky jsou prakticky totožné pro všechny obory Stavebního inženýrství. Nikoho jistě nepřekvapí, že základním předmětem je matematika. Diferenciace nastává ve třetím ročníku. Teoretický základ studia vodohospodářské problematiky je založen na předmětech: hydraulika, hydrologie, hydrochemie a hydrobiologie, hydropedologie. Na tyto předměty navazují profilové odborné předměty, zahrnující všechny směry vodního hospodářství a vodního stavitelství z oblasti zdravotně-inženýrských, hydrotechnických a hydromelioračních staveb. Samozřejmostí je praktická část studia. Během odborných exkurzí a na modelech ve vodohospodářských laboratořích se seznámíte s reálným vodním hospodářstvím. Studium zahrnuje rovněž předměty humanitního charakteru, předměty vztahující se k využití výpočetních metod, k legislativě v oboru a realizaci vodohospodářských staveb. V závěru bakalářského studia se student výběrem volitelných předmětů připravuje na přímé působení v praxi nebo na pokračování studia na magisterském stupni.

Uplatnění absolventů

Na absolventy oboru je nahlíženo jako na specialisty v oboru vodohospodářství. Mohou se podílet na realizaci vodních staveb, investorské činnosti nebo správě vodních toků. Uplatnění najdou ve státní správě, hydrologické službě a ve většině odvětví, především v oblasti ochrany a tvorby životního prostředí, zemědělství, dopravě, průmyslu, energetice a zdravotnictví. Pokud rádi studujete, můžete pokračovat v doktorském studiu.