Reportáž: Která z nich bude Miss Academia?

19. 1. 2011 | Stojí za přečtení

Lavice plné tašek s malovátky, silonkami a rozházenými kusy oblečení. Takto netradičně vypadala jedna z učeben Fakulty strojního inženýrství brněnského Vysokého učení technického druhý lednový pátek. Pět desítek slečen se tam připravovalo na casting soutěže Miss Academia 2011.

Vysokoškolskou učebnou to šumělo. „Na co se tak asi můžou ptát?“ „Třeba budou chtít okomentovat dotazník, co jsme doplňovaly.“ „Doufám, že nebudou rozebírat ten test…“

Podobné špitání se ozývalo třídou, ve které nervózně přešlapovaly dívky s touhou aspirovat na titul Miss mezi vysokoškolačkami. Čtrnáctého ledna se v brněnském areálu VUT sešly uchazečky, které nepřijely na casting do hotelu Hilton v Praze. Po chodbách tak proudili studenti v oblecích jdoucí na zkoušku z fyziky i slečny v černých šatičkách na vysokých jehlách, které přišly přesvědčit porotu o svých křídlech i růžcích.

„Andělsky krásná, po čertech chytrá“ – tak zní letošní slogan projektu s heslem „Miss, která má (s)mysl.“ Soutěž krásy Miss Academia se od většiny dalších soutěží liší v několika bodech. Kromě důrazu na inteligenci finalistek, kterou má při konkurzu odhalit test, je to především organizace. Ta je spjatá s prakticky zaměřeným kurzem na Fakultě multimediální komunikace univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Celá soutěž je dílem studentů, kteří si na přípravě celorepublikového projektu zkouší poznatky z teoretických přednášek v praxi. Každý rok se s úkolem uspořádat fungující soutěž pokouší vypořádat nový tým, obyčejně z řad druháků oboru Marketingové komunikace. „Právě tenhle důraz na praxi mě na fakultu přivedl,“ přiznává student druhého ročníku Marek Klos, kterému se podařilo stanout v čele projektu. Kromě Miss Academia jeho spolužáci organizují několik větších akcí ve Zlíně jako je Majáles, BUsFEsT nebo předávání Cen Salvatora.

Porota měla za úkol vybrat pět andělsky krásných a po čertech chytrých dívek.

Celá soutěž má dvě kola. Úvodní castingy, odkud vzejdou finalistky, a finále. Oproti minulému roku, kdy se pražského castingu zúčastnilo padesát slečen a ve Zlíně slečen dvacet, se letos poměr mezi Čechy a Moravou obrátil. „Nejspíš tomu napomohla i změna místa castingu, který se přesunul do Brna,“ přiznává Marek. Brno prý kromě větší účasti (přijelo čtyřicet osm dívek oproti třiceti dvěma v Praze) předčilo hlavní město i kvalitou soutěžících. „Dojem ze slečen, co přišly dneska, mám rozhodně pozitivnější,“ souhlasil s ostatními porotce Petr Kubíček.

Odkud že se bere slečna, která nakonec získává titul Miss Academia? Na obou konkurzech to vypadá stejně: studentka musí uspět ve třech disciplínách. Za vědomostně-inteligenční test může získat dvacet čtyři bodů, za rozhovor ve společenských šatech deset bodů a za promenádu v plavkách také deset bodů. Mezi desítkou nejúspěšnějších dívek z daného castingu pak porota prostřednictvím preferenčních hlasů rozhodne o pětici postupujících do finále. Pět a pět dává dohromady deset finalistek, které se účastní galavečeru ve zlínském Městském divadle.

“Test sestavuje realizační tým a prochází třístupňovou kontrolou. Objevují se v něm jak úkoly připomínající IQ test, tak znalostní otázky na aktuální ministry, sousedící země určitého státu nebo kulturní památky. Soutěžící tedy může větší polovinu bodů získat jen za své znalosti,“ vysvětluje Marek. Je test skutečně obtížný? „Letos žádná ze slečen nedosáhla plného počtu, ale v Praze byla jedna, které chyběl jediný bod,“ prozrazuje.

Ve společenských šatech se jednotlivé dívky představovaly a odpovídaly na otázky poroty.

Konečné slovo má porota. Čtveřice soudců se v Brně skládala ze zástupce studentského magazínu Studenta Petra Kubíčka, manažera Marka Klose, Kamila Trávníka z módního ateliéru Romany Ševčíkové a loňské vítězky soutěže Kateřiny Kubačkové. „Jako porotce mám možnost sledovat děvčata a sama si tak zpětně uvědomovat, jaké vystupování působí mile a jaké naopak rušivě, a kde jsem minulý rok mohla něco zlepšit,“ oceňuje novou zkušenost Kateřina, která studuje na Ostravské univerzitě management v neziskovém sektoru. Ovlivnila loňská korunka z Miss Academia nějak její studium? „Nijak mě samozřejmě učitelé nezvýhodňovali, to by mi samotné vadilo. Ale pár vyučujících se to dozvědělo a měli radost. A přátelé samozřejmě taky,“ vyprávěla Kateřina, zatímco se dívky převlékaly na poslední disciplínu.

Po promenádě v plavkách se hladové slečny nahrnuly k automatu s tyčinkami a bagetami. „Tak, teď už můžeme!“ vtipkovala jedna z nich. Půlhodinové čekání si některé krátily povídáním, další nechaly své přítele krotit napětí, jiné rozverně pobíhaly po chodbě a vymýšlely, jak se zabavit. „To jsme se jednou takhle v hospodě domluvily s pěti kamarádkami, že to zkusíme, vždyť o co jde, je to sranda a fajn zkušenost, ne?“ smála se bezstarostně Martina Svobodová z Pedagogické fakulty Palackého univerzity. Dvěma z nich se nakonec nechtělo jezdit až do Brna, a tak se v den castingu u ranního autobusu potkaly tři. „Připravovaly jste se nějak na účast?“ tázala jsem se a slečny se jen smály. „Včera jsem si umyla vlasy a dneska ráno se namalovala,“ krčila rameny spolužačka Martina Čečotková a dál dělala pózy do kamarádčina objektivu. Ani jedna z trojice si očividně s postupem hlavu příliš nelámaly.

Zato studentka speciální pedagogiky z Univerzity Tomáše Bati Veronika Šticová otevřeně přiznávala, že přišla, aby vyhrála. „Je to už pátá soutěž krásy, které se účastním, tak doufám, že to vyjde. Minulý rok mi do castingu bohužel vpadla nečekaná událost, takže jsem nakonec nemohla soutěžit, ale letos se mi doufám zadaří.“

Promenáda v plavkách už byla beze slov.

Nebyla jediná, která předstupovala před porotu jako už napolo ostřílená modelka. Několik slečen s sebou vzalo na rozhovor ve společenských šatech i své portfolio. Během přestávky pak šatna vzrušeně vřela hovory dívek o tom, která má jaké zkušenosti a odkud. Nežárlily na sebe slečny alespoň trochu? „Já si myslím, že ne,“ tvrdila Veronika.

Úsměv na tváři jí vydržel až do konce. Podařilo se jí zapůsobit na porotu a ocitla se tak mezi pěti vybranými dívkami, které budou usilovat o letošní korunku. Ale byly to nervy. Porota nejdřív vyhlásila deset dívek s nejvíce body a ty pak desítky minut dusila otázkami jako: „Zazpíváte nám?“, „Jak budete svůj úspěch oslavovat?“ nebo „Která z vás by nesnesla chodit s hokejistou, fotbalistou nebo bohatým podnikatelem?“. S postupem dne totiž byla atmosféra stále více neformální. Také slečny se snažily sílící nervy zakrýt vtipkováním s porotci. Krátce po čtvrté hodině pak loňská Miss Academia Kateřina přečetla pět dvojciferných čísel. Nepostupivší slečny si snažily zachovat tvář a přenechaly pozornost té šťastnější pětici, kterým osobně pogratuloval celý přítomný organizační tým.

Druhý z castingů tedy úspěšně skončil. Dojem z něj je příjemný. Jen mne trochu zamrzelo, že slečny, které na mě svým vystupováním zaujaly nejvíc, nepostoupily. Právnička, která dělala psychologický výzkum mezi trestanci, a netradičně vypadající dívka, co se nestyděla přiznat, že miluje dnes už spíše opovrhované ruční práce jako je šití a háčkování. Ale proč se divit, vkus se liší, v porotě seděla převaha mužů a i přes vědomostní test je Miss Academia stále především soutěží krásy.

Před týmem z Fakulty mediálních komunikací je nyní nejdůležitější část práce – uspořádat velkolepý galavečer, na kterém se sejde spousta významných osobností a zakončit tak svou několikaměsíční školní práci. Jak se jim to podaří, uvidíme v březnu.

Deset nejúspěšnějších dívek z brněnského castingu.

Autor fotografií: Marcel Janík