Ředitelé základních škol nechtějí prodlužovat školní rok. Učitelé i žáci jsou vyčerpaní

2. 6. 2021 | Aktuality

základní školaJedním z navrhovaných řešení, jak dohnat učivo, které se během distanční výuky neprobíralo, je prodloužení školního roku až do období letních prázdnin. Proti této možnosti se však staví Asociace ředitelů základních škol i spolek Učitelská platforma. Podle nich byla distanční výuka pro žáky, jejich rodiče i učitele výrazně náročnější než klasická, prezenční výuka. Všichni jsou tak vyčerpaní a odpočinek v podobě prázdnin si zaslouží.

Prodloužení školního roku by naopak podpořil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, Ten je pro, aby se výuka protáhla o celý jeden měsíc letních prázdnin. Naopak ministr školství Robert Plaga tento návrh odmítá a nesouhlasil by ani s možností plošného opakování celého školního roku. Místo toho chce Plagův úřad během léta podporovat organizaci letních doučovacích kempů. Ty by měly pomoci snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání a v případě potřeby i pomoct duševnímu zdraví dětí.

Asociace ředitelů základních škol a Učitelská platforma prodloužení nepodporují i z toho důvodu, že podle nich výuka aktivně pokračovala i v době, kdy byly školy zavřené. Zaměstnanci vykonávali svou profesi v obtížnějších podmínkách než obvykle a stejně tak to bylo obtížné i pro studenty, kteří se museli nadále učit a vypracovávat domácí úkoly. Odpočinek si tak dle Asociace i Učitelské platformy zasluhují všichni.

„Pokud někdo cítí, že by se jeho děti měly dovzdělat, ať využije možnosti letních kempů. Plošné zkrácení prázdnin pro všechny nedává žádný smysl,” okomentovala situaci Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy. Mazancová zároveň upozornila na skutečnost, že učitelé mají zákonem daný nárok na dovolenou. Prodloužení výuky by mimo jiné ohrozilo i pořádání rodinných dovolených a letních táborů.

Zdroj: Novinky.cz