Příznaky nemocí, které by studenti neměli ignorovat

25. 9. 2023 | Studentský život

Příznaky nemocí, které by studenti neměli ignorovat
Žijeme v rychlé době, která klade extrémní důraz na výkon. Studenti musí zvládnout náročné studium, k tomu často práci a také osobní život. Pojí se s tím stres a únava, které mohou vést k vážným zdravotním problémům. Jaké příznaky byste neměli rozhodně ignorovat?

Zmatenost

Jestliže se zničehonic cítíte velmi zmatení, neměli byste to ignorovat. Náhlý pocit zmatení se může projevit například tak, že zapomenete, kde jste, máte potíže promluvit a myslet jasně a celkově se cítíte nesoustředění. Mnoho lidí si myslí, že jde o příznak únavy nebo přepracovanosti, ale také by mohlo jít o symptomy mnohem závažnějšího problému, jako je například otřes mozku, slabá mrtvice či otrávení oxidem uhelnatým.

Pocit únavy

Někteří lidé vedou životní styl, kvůli němuž se často cítí unavení (chodí pozdě spát, brzo vstávají). To určitě není zdravé, ale v takovém případě únava není symptom. Pokud se ale cítíte unavení, i když spíte dost a dobře se stravujete, měli byste zpozornět. Může jít o příznak celé řady nemocí, které dokážou člověku značně znepříjemnit život, pokud je nepodchytí včas. Jde například o cukrovku, nedostatek železa či poruchu štítné žlázy.

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi může mít více příčin, přičemž ne všechny jsou nutně nebezpečné. Může jít například o natažený sval. Pokud jste ale neudělali nic, kvůli čemu by vás mělo na hrudi bolet, zpozorněte. Jestliže se bolest opakuje nebo je intenzivní, neváhejte a vyrazte k lékaři rovnou. Obecně platí, že závažná bolest hrudi může být příznakem infarktu anebo srdeční choroby.

“Někoho může překvapit, že se tato bolest šíří třeba do zubů. Typické je i šíření do paže, a to většinou do levé,” popisuje pro server Aktuálně.cz typické příznaky infarktu Michael Želízko, vedoucí Oddělení intervenční kardiologie Kardiocentra IKEM. Srdeční choroby je možné léčit, zejména v případě, že k doktorovi vyrazíte co nejdřív. U žen může bolest hrudi značit i rakovinu prsou. Opět platí, že čím dříve se necháte zkontrolovat lékařem, tím lépe.

Intenzivní bolesti hlavy

Všechny nás čas od času bolí hlava. Pokud vás ale bolí hlava často anebo zažíváte intenzivní bolest, jde o příznak, že něco není v pořádku.

Méně závažné bolesti hlavy způsobuje dehydratace, stres, přílišná konzumace alkoholu a problémy se zrakem. Intenzivními bolesti ale mohou signalizovat úraz hlavy, otřes mozku, vnitřní krvácení či zvýšení krevního tlaku.

Úbytek na váze

Náhlý úbytek váhy bez změny životního stylu byste neměli přejít bez povšimnutí. Platí to zejména v případě, že zhubnete pět a více kilo v krátkém čase. Příčin náhlého úbytku váhy může být více, ale jedním z těch nejzávažnějších je rakovina žaludku, plic, slinivky či jícnu. Úbytek kil můžou způsobit také problémy se štítnou žlázou.

„Rizikovými faktory pro vznik onemocnění štítné žlázy jsou přítomnost onemocnění v rodině, nedostatečný nebo nadměrný přísun jodu, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků,“ popisuje pro portál ProŽeny.cz Jan Jiskra z České endokrinologické společnosti. Hubnout můžete i v důsledku stresu či nedostatku spánku. Ani v takovém případě byste neměli signál těla ignorovat a měli byste změnit životní styl, nebo vyhledat pomoc psychologa.

Extrémně suchá pokožka

V zimě je běžné mít pokožku sušší než v teplejším počasí. Příčinou suché pokožky můžou být také nevhodné kosmetické přípravky. Pokud ale zničehonic začnete mít velmi suchou pokožku, důvodem může být i hormonální nerovnováha štítné žlázy. K tomu se váže i řídnutí vlasů. Za vysoušením kůže může stát také nedostatek zinku.

Zdroj: College Cures, U.S. News

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Pojem druhý mozek zní jako něco ze sci-fi filmu. Pravda je mnohem jednodušší. Je to externí systém, který slouží k uložení a uspořádání vašich myšlenek a nápadů. Může mít podobu kapesního sešitu nebo třeba složky v počítači, kam si své myšlenky ze svého skutečného mozku takzvaně odložíte. Proč je dobré si během studia vybudovat druhý mozek? Uvolníte …