Příručky pro prváky

6. 9. 2009 | Přijímací řízení

Prváci se na každé univerzitě stávají se svým zmatečným pobíháním a nekonečnými dotazy oblíbeným terčem vtipů a „brzdami“ na studijním oddělení. Patříte-li letos ke skupince tzv. „zelenáčů“ a rádi byste se vyhnuli zbytečným problémům, určitě se porozhlédněte po průvodcích určených speciálně vám. Zde přinášíme jejich základní přehled. Pozn. Článek byl 13. 9. 2013 aktualizován. (kav)

*** PRAHA**

Univerzita Karlova v Praze Na Karlově univerzitě se nejlépe zorientujete díky publikacím a příručkám, které vydávají jednotlivé fakulty. Chystáte-li se na Přírodovědeckou fakultu, můžete si stáhnout praktickou příručku. Pro budoucí studenty Všeobecného lékařství 2. Lékařské fakulty je určen speciální Průvodce studiem.

Vysoká škola ekonomická v Praze Na tomto webu najdete neoficiální Příručku prváka VŠE. Prváci na Národohospodářské fakultě najdou všechny podstatné informace na této adrese.

Česká zemědělská univerzita v Praze ČZU nevydává pro prváky žádnou zvláštní souhrnnou publikaci, mnoho užitečných informací ale jistě najdete v pokynech zde Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

České vysoké učení technické v Praze Pro nové studenty ČVUT připravila Všeobecného průvodce organizace IAESTE.

*** BRNO**

Masarykova univerzita v Brně Prváci na MU obdrží po rozhodnutí o přijetí elektronický leták, který je seznámí se základními informacemi o fakultě i univerzitě samé. Některé fakulty pořádají rovněž orientační týden zaměřený na seznámení se studiem a novým městem.

Vysoké učení technické v Brně Starší kolegové z brněnské VUT organizují pro nově nastupující v různých termínech tzv. Vuťákoviny. Tyto akce by měli prváky seznámit nejen s novým prostředím, ale hlavně utužit vztahy s budoucími spolužáky.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Průvodce prváka a dokument obsahující všechny podstatné informace o studiu je volně ke stažení.

*** OLOMOUC**

Univerzita Palackého v Olomouci Je-li vaší budoucí alma mater UP, určitě se stáhněte praktický aplikaci KudyKam.

*** OSTRAVA**

Ostravská univerzita v Ostravě Nově nastupujícím studentům OU pomůžou s orientací např. stránky Stavovská unie studentů OU.

Technická univerzita – Vysoká škola báňská v Ostravě Výhodu mají budoucí studenti Fakulty elektroniky a informatiky – (nejen) pro ně je určen tento elektronický průvodce.

*** PARDUBICE**

Univerzita Pardubice v Pardubicích Aby se vám snadněji vyplouvalo do neznámých vod studia na univerzitě v Pardubicích, připravila pro vás UPCE průvodce prvními měsíci – příručka Lodivod 2011 je volně ke stažení.

*** PLZEŇ**

Západočeská univerzita v Plzni Ani ZČU nezapomněla na své „služebně nejmladší“. Např. Fakulta strojní nabízí ke stažené průvodce na tomto odkaze Průvodci prváka po ZČU.

Tip: Pokud vaše škola nevydává oficiálního průvodce, nebo byste se rádi předem seznámili s budoucími spolužáky, zkuste zasurfovat po vlnách internetu. Můžete narazit na neoficiální diskuse či blogy, speciálně vytvořené skupiny na Facebooku.

Další články k tématu

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Velké Karpaty jsou domovem jedné z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Žijí zde ale také lidé. Přispět k soužití zvířecího a lidského druhu chce nyní Mendelova univerzita v Brně v rámci mezinárodního projektu Interreg Central Europe – LECA. Jeho cílem je mimo jiné předcházení konfliktům šelem s lidmi a prevence pytláctví. Do projektu …

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …