Příprava na svaťák. Jde to!

4. 4. 2017 | Rady maturantům

Nejpozději během Svatého týdne byste měli do hlavy dostat všechny informace nutné k maturitě. Jenže jak to během sedmi dnů stihnout? Máme pro vás návod, jak to zvládnout.  

1. KROK: Připravte si otázky
Ještě zbývá dost času na vypracování otázek. Rozhodně tento krok nenechávejte až na svatý týden. Pokud máte pocit, že nestíháte, domluvte se se spolužáky a práci si rozdělte. Některé otázky nemusíte vypracovávat zvlášť, pokud máte kvalitní zápisky z jednotlivých hodin. Prohledejte proto staré sešity. Určitě toho v nich spoustu najdete.

2. KROK: Naplánujte si učení
V diáři nebo kalendáři si udělejte přehled toho, co se během každého dne budete chtít učit. V první polovině týdne se věnujte didaktickým a písemným testům. Až následně se učte otázky k ústní části. S učením začněte dopoledne, udělejte si pauzu kolem oběda a pokračujte odpoledne. Neučte se delší čas v kuse. Informace si pak obtížněji zapamatujete.

yoga-1439558-640x480

3. KROK: Zajistěte si místo
Jestliže víte, že doma nebudete mít na učení klid, požádejte třeba své prarodiče, zda byste nemohli svatý týden strávit u nich. Snazší to mají ti z vás, kteří mohou využít třeba letní chatu. Domluvte se s rodiči a vydejte se tam. Prospěje vám nejen klid, který na učení budete mít, ale i změna prostředí.

4. KROK: Naplánujte si volnočasové aktivity
Nikdo se nezvládne efektivně učit delší dobu v kuse. Proto si rozvrhněte i odpočinkové aktivity a zařaďte je do svého programu každý den. Může to být sport, posezení s přáteli nebo četba dobré knihy či sledování oblíbeného filmu. U všech těchto činností si vaše mysl odpočine a následující den se budete moci zase směle pustit do učení!

5. KROK: Zásobte se kvalitním jídlem
Ač se to nezdá, při učení spotřebuje váš mozek obrovské množství energie. Je proto dobré přemýšlet i nad tím, čím budete své tělo „zásobovat“. Jídlo by nemělo být těžko stravitelné. Cítili byste se pak ospalí. Z jídelníčku tak vynechte smažené pokrmy a sladké limonády. Energii naopak mohou dodat oříšky, zelenina a ovoce, luštěniny nebo rýže či brambory. K pití doporučujeme zelený čaj, který má povzbuzující účinky. Na nervy a stres zase dobře funguje čokoláda.

6. KROK: Připravte na svaťák i své okolí
Svatý týden znamená i obrovský nápor na psychiku – vždyť do maturity už zbývají pouhé dny! Je tedy jasné, že můžete být nervózní a svůj stres si „vybíjet“ na okolí. Promluvte si proto s rodiči o tom, že vás čeká náročné období, a dohodněte se, že během svatého týdne budete třeba méně pomáhat s úklidem, abyste všechny povinnosti s přehledem zvládli. Uvidíte, že pak budete klidnější.

7. KROK: Pusťe se do toho!
Ačkoli vám vidina náročné maturity na optimismu příliš nepřidá, snažte se do učení pustit s čistou hlavou. Nad vodou vás může udržovat myšlenka, že za pár týdnů už to bude celé za vámi. A čekají vás nezvykle dlouhé prázdniny!

Autorka: Nikola Staňková

Zdroj fotografií: Freeimages.cz

Další články k tématu