Přijali mě na VŠ. Co teď?

28. 6. 2010 | Přijímací řízení

Na stole vám leží ze schránky čerstvě vytažený dopis o přijetí na vámi vybranou vysokou školu. Co vás teď čeká? Na co je třeba se připravit? Co dělat, pokud vás přijali na více škol? Čtěte. Pozn. Článek byl 6. 6. 2011 aktualizován. (kav)

Více škol ve hře

Podali jste si hodně přihlášek? Pak se snadno můžete ocitnout v potěšující, ale také prekérní situaci – přijmou vás na více škol. Co teď dělat, na kterou nastoupit? Rozhodujte se podle vlastních preferencí, podobně jako jste si vybírali, na kterou školu se vůbec přihlásit. Pokud se nemůžete rozhodnout, můžete zkusit studovat klidně dvě školy zaráz. Ideální je, pokud se vybrané obory tematicky prolínají či doplňují, což vám může o trochu ulehčit vyšší náročnost studia. Problémy mohou nastat zejména, pokud školy leží v jiném městě. Můžete sice zvolit na jednom z oborů kombinovanou formu, případně zažádat o přestup na příbuzný obor jiné školy, tak abyste studovali v jednom městě, avšak ne vždy se to musí podařit. Každopádně, pokud se rozhodnete pro studium více škol zároveň, počítejte s menším množstvím volného času a s náchylností k horším studijním výsledkům. Na druhou stranu budete mít výhodu širšího rozhledu.

Zápis je prvním krokem na univerzitní půdu (foto.stock.xchng

Zápis je prvním krokem na univerzitní půdu (foto.stock.xchng)

Zápis – první krok na vysokoškolské půdě

S oznámením o přijetí vám s velkou pravděpodobností přišla také pozvánka na zápis. Tím poprvé vkročíte na půdu vaší budoucí fakulty. Zápisy se nejčastější konají o prázdninách a vaše přítomnost je vyžadována. Pokud však zrovna v tu dobu budete chytat bronz na dovolené, můžete zplnomocnit jinou osobu. U zápisu potvrzujete, že na danou školu skutečně nastoupíte, je třeba mít s sebou občanský průkaz, případně notářsky ověřený doklad o plné moci, potvrzení o přijetí a školy také vyžadují ověřenou kopii či originál maturitního vysvědčení. Součástí zápisu často jsou také základní informace o studiu a aktuálním zápisu předmětů. Mnohdy bývá součástí fotografování na studentské průkazy a do školních informačních systémů. Přijďte proto s úsměvem a dobře naladěni.

Tvorba rozvrhu

Ještě před samotným začátkem semestru vás čeká zápis a registrace předmětů. Protože i školy dnes podléhají modernizaci, budete se místo papírů muset potýkat s různými obdobami školních elektronických informačních systémů. Mnohdy je to urputná práce. Předměty budete nejčastěji volit podle zadaných studijních plánů, na některých školách si budete moci rozvrh více uzpůsobit, jinde budete muset naplnit předem stanovený rozvrh. Nejdříve probíhá registrace, kdy je ještě možné předměty odhlašovat a měnit v podstatě bez uvážení a poté se zápisem stvrzuje, které přednášky a semináře budete skutečně navštěvovat. Myslete rozvážně, tak abyste splnili požadovaný počet kreditů, ale i tak abyste si na svá bedra hned na začátek nenaložili příliš. Přece jen se budete teprve rozkoukávat a zjišťovat, jak to na vysoké vůbec chodí. Studijní plány a rozvrhy pro každý semestr školy zveřejňují předem na svých webových stránkách či informačních systémech a je docela dobře možné, že už na zápisu budete srozuměni, kde tyto informace hledat. V případě potíží vám pak jistě ochotně poradí na studijním oddělení.

Kam pro radu a přítele?

Kromě zmíněného studijního oddělení, kde vám poskytnou potvrzení o studiu, vydají studijní průkaz a zajistí další potřebné organizační úkony spojené se studiem či případně poradí v oblasti studijních patálií, často zřizují školy také funkce studijních poradců. Ti se rekrutují z řad samotných studentů, a tak, trápí-li vás nějaký studijní problém či si nevíte s něčím rady, můžete se obrátit v podstatě na své vrstevníky.

Jistě i v průběhu studia oceníte kontakt s vašimi spolužáky v ročníku i mezi staršími studenty. Kde je však potkat? Zapátrat můžete ve vodách internetu. V rámci školních webových stránek či informačních systémů jsou mnohdy zřízena diskuzní fóra pro setkávání studentů, ale často se objevují i kanály „neoficiální“, které si korigují studenti sami. A asi tou nejvhodnější příležitostí je vyjet s novými spolužáky na integrační seznamovací výlet či setkání, pokud se na škole pořádá. Hned se vám půjde do nové školy lehčeji s vědomím, že už tam pár lidí znáte.

S novými přáteli se můžete seznámit v rámci integračních akcí pořádaných univerzitou (foto:stock.xchng

S novými přáteli se můžete seznámit v rámci integračních akcí pořádaných univerzitou (foto:stock.xchng)

Nezapomenutelnou oporou při prvotní orientaci vám také mohou být různé příručky a manuály pro prváky. Poradí vám ohledně organizace vysokoškolského roku, ale i o možnostech zábavy, ubytování či stravování. K dostání jsou většinou od prvního týdne semestru, některé školy je ale zveřejňují na svých stránkách i v elektronické podobě.

Bydlení – začněte hledat včas

Bydlet můžete jak na koleji tak na privátu, každé má své pro a proti a ceny jsou dnes srovnatelné, někdy se i stává, že vás kolej vyjde dráž než privát. Na kolejích oceníte nejspíše častý kontakt se svými souputníky, obecně je zde živěji, pověstné jsou kolejní párty. Koleje však mají různou úroveň, některé jsou vybavené dobře, v blízkém dosahu školy, se spolehlivým internetem, společenskými a sportovními místnostmi. Na jiných se však můžete doslova divit, v čem všem je možné bydlet. Ptejte se známých, pátrejte po zkušenostech studentů na internetu, zjišťujte, jakou mají pověst a budete-li mít cestu kolem, zkuste se na ně zajít podívat. V žádosti o koleje pak můžete označit, kde byste byli nejraději ubytováni. Do karet vám hraje, že nově příchozí studenti mají většinou přednost před staršími.

Na priváty můžete taktéž narazit různé v různých cenových kategoriích. Většinou budete bydlet s více lidmi, a tak, míříte-li s více přáteli do stejného města, není nic snazšího než se domluvit a hledat bydlení společně. Vyplatí se začít co nejdříve, protože se začátkem roku budou byty v nabídce mizet, aniž to budete stačit postřehnout. Nebojte se zareagovat na co nejvíce nabídek, budete mít pak z čeho vybírat.

Pracovat u studia?

Rozmýšlíte, že byste mezi přednáškami zaskočili vydělat nějakou tu korunu? I když by pro začátek bylo jistě vhodnější prvně se zaběhnout ve škole, nic vám v tom nebrání. Zmapujte pracovní trh skrze internetové servery nabízející brigády, zapátrejte po pracovních agenturách zaměřujících se na studenty. Začnete-li už o prázdninách, můžete mít před ostatními výhodu a na brigádu nastoupíte třeba už od září.

Chystáte se do zahraničí?

V prvním ročníku už to pravděpodobně nestihnete, možné je to pouze v případě výjimečného výběrového řízení. Ve velké většině případů se však studijní pobyty v zahraničí zařizují až rok předem. Tedy chcete-li vyjet v prvním semestru druhého ročníku, je dost pravděpodobné, že se přihlášky budou podávat již se začátkem vašeho studia. Abyste nic nepropásli, zkontrolujte si termíny na centru zahraničních studií, zřízeném při vaší univerzitě či fakultě.

Zdroj úvodního foto: sxc.hu