Práce v zahraničí – jakou zemi zvolit? Část I.

13. 8. 2008 | Studium v zahraničí

Nevyšla vám VŠ, hledáte nové zkušenosti, přátele a zážitky, nebo jen potřebujete vydělat? Ať už je váš důvod jakýkoliv, než se rozhodnete sbalit kufry, snažte si zjistit co nejvíce informací o zemi, do které se chystáte. První část našeho článku vás upozorní na základní podmínky pro práci ve velkých mimoevropských zemích.

USA Spojené státy jsou velkým lákadlem pro pracanty z celého světa. Kromě velkých výdělků Amerika přitahuje také pestrými možnostmi cestovat a budovat kariéru. Nezapomeňte ale, že pro přechodnou práci v USA potřebují čeští občané stále tzv. nepřistěhovalecká víza, jejichž udělení navíc není zárukou povolení vstupu do států. Pro udělení víza je třeba absolvovat osobní pohovor na americké ambasádě a musíte vlastnit pas odpovídající specifickým požadavkům. O pomoc můžete požádat agenturu, práci si však ve většině případů hledáte sami (např. Best jobs.). Co nejdříve si zajistěte letenku a především se informujte o všech formulářích nutných k práci v USA. Pokud vyděláte méně než $5.000, nemusíte platit federální daň, povinná však pro vás je daň městská a státní. Podrobné informace naleznete zde. ” Stránky americké ambasády.”:http://czech.prague.usembassy.gov/…t_visas.html 

Kanada Víte, že v Kanadě není možné pracovat jako au-pair? Nebo že zaměstnavatel po vás může požadovat znalost francouzštiny? Kanada je, co se týče podmínek práce, o něco přísnější než USA. Žádosti o pracovní povolení pro mládež v Kanadě vyřizuje Velvyslanectví Kanady v Praze (všechny ostatní velvyslanectví ve Vídni, to také zodpovídá většinu písemných dotazů). Kanada nabízí mladým lidem několik typů programů: Zahraniční stáž pro absolventy, Kariérní růst, Stáž v rámci studia, Pracovní prázdniny a Pracovní prázdniny pro studenty (SWAP). Tyto programy mají poměrně přísné podmínky (doložení částky 2 500 kanadských dolarů na vašem účtu, zaplacení správního poplatku, správně vyplněné formuláře). Práci si rovněž musíte hledat sami (např. Job Futures.). Odpovědi na vaše otázky najdete zde. ” Stránky kanadského velvyslanectví.”:http://www.canada.cz/…asp/text.asp?…

Austrálie Pokud máte zájem vydělávat u protinožců, nejsnazší je zvolit cestu kombinace studia a práce. Nutné je platné studijní vízum a o pracovní povolení zažádáte až na imigračním úřadě v Austrálii, získat ho by neměl být problém, zaplatíte za něj ale 55 AUD. Žádost o studijní vízum můžete podat on-line nebo přes ambasádu ve Vídni. Během doby studia jste limitováni 20ti hodinami práce týdně, během studijního volna můžete pracovat neomezeně. Práci si budete hledat sami, většinou půjde o pomocné práce (oblast služeb, au-pair, sezónní práce) a ohodnocení se většinou odvozuje od úrovně vaší angličtiny. Vízum za vás může vyřídit také Student Agency.

Nový Zéland Lákají vás místa natáčení filmu Pána prstenů, těšíte se na krásnou přírodu a zdokonalení jazyka? Nový Zéland nabízí v rámci programu Working Holiday 1000 volných pracovních míst pro občany České republiky ve věku 18–30 let. Novozélandská ambasáda se ovšem nachází v Berlíně a Londýně, proto je stejně jako u Austrálie snazší vyřizovat přes agenturu. Podmínky jsou podobné jako u Austrálie. Vízum přes Student Agency.

Další články k tématu