POROVNÁNÍ OBORŮ: Mezinárodní vztahy II. díl

11. 4. 2008 | O studijních oborech

Patříte mezi milovníky moderních dějin, mezinárodních organizací a diplomacie? Poradíme vám, v čem se liší studium mezinárodních vztahů na jednotlivých fakultách. V tomto díle se zaměříme na Západočeskou univerzitu a na Univerzitu Palackého. Pozn. Článek byl aktualizován 6. 12. 2009

Západočeská univerzita Západočeská univerzita (v Plzni)nabízí na Filozofické fakultě, na Katedře politologie a mezinárodních vztahů v rámci studijního programu Mezinárodní teritoriální studia prezenční bakalářské obory Mezinárodní vztahy – východoevropská studia, Mezinárodní vztahy – britská a americká studia a Blízkovýchodní studia.

Studium na bakalářské úrovni nabízí tradiční politologická paradigmata, metody a podobory (dějiny politického myšlení, státověda, obecná a komparativní politologie, politická geografie a geopolitika), ale i teoretické a praktické podněty, které vzešly ze soudobých mezinárodních vztahů (studium mezinárodních institucí a globálního vládnutí, teorií mezinárodních vztahů, studium řešení konfliktů v mezinárodních vztazích) a východoevropských studií (studium kulturních a sociálních reálií, politických systémů východní Evropy, studium zahraničních politik a regionalismu ve východní Evropě a v neposlední řadě studium ruštiny a slovanských jazyků).

Obor Blízkovýchodní studia je zaměřen na komplexní studium kultury, dějin, ekonomiky a společnosti Blízkého východu a usiluje o interdiscipli­nární pojetí problematiky Blízkého východu, které bude integrovat poznatky a přístupy sociální a kulturní antropologie, historie, filologie, sociologie a politologie. Klade si za cíl seznámit studenty nejen se specifickou problematikou Blízkého východu, nýbrž i zdůraznit oboustranné kontakty mezi Blízkým východem a ostatními regiony, především s euro-americkým okruhem. Velký důraz je kladen rovněž na jazykovou stránku výuky (kromě světových jazyků je nabízena řada jazyků Blízkého východu).

V oboru Mezinárodní vztahy a východoevropská studia zahrnuje přijímací řízení test ze společensko-vědního základu (s důrazem na základní znalosti mezinárodních vztahů) a reálií regionu východní Evropy. 10–15% otázek přijímacího testu je v anglickém jazyce. U uchazečů se předpokládá znalost anglického jazyka na úrovni maturitní zkoušky.

Magisterský studijní obor Mezinárodní vztahy je dvouletým navazujícím studijním programem, který je určen zájemcům s ukončeným bakalářským studiem společensko-vědního směru (politologie, teritoriální studia, antropologie apod.). Obor věnuje pozornost praxi i teorii mezinárodních vztahů, zejména otázkám bezpečnosti, rozvoje a řešení konfliktů. Student si také vybírá ze tří zaměření – dějiny mezinárodních vztahů, evropský regionalismus a bezpečnostní studia. Studium připraví studenty na vstup do praxe mezinárodní i zahraniční politiky, bezpečnostní politiky i do mezinárodního obchodu.

V oboru Mezinárodní vztahy a východoevropská studia zahrnuje přijímací řízení test ze společensko-vědního základu (s důrazem na základní znalosti mezinárodních vztahů) a reálií regionu východní Evropy. 10–15% otázek přijímacího testu je v anglickém jazyce. U uchazečů se předpokládá znalost anglického jazyka na úrovni maturitní zkoušky.

Na Blízkovýchodních studiích se přijímací zkouška rovněž provádí formou písemného testu, který obsahuje 75 otázek z kultury, historie a reálií Blízkého východu (od starověku po současnost) a všeobecného přehledu (filozofie, historie, literatura, výtvarné umění aj.). Vzhledem k charakteru studijního oboru je součástí přijímací zkoušky rovněž písemný test, který obsahuje 15 otázek ověřující základní znalosti anglického jazyka. Předběžné znalosti blízkovýchodních jazyků nejsou požadovány.

Počet uchazečů/přijatých v akademickém roce 2009/2010: Blízkovýchodní studia: 146/72 Východoevropská studia: 174/64 Britská a americká studia: 615/95

Seznam literatury doporučené k přijímacímu řízení najdete zde.

Webové stránky katedry: http://www.kap.zcu.cz/ Informace o přijímacím řízení a ukázky testů: zde Názory studentů: Výsledky ankety hodnotící mezi studenty spokojenost se studiem na této katedře najdete zde

Fakulta také vydala brožuru Testy k přijímacím zkouškám, kterou lze koupit v knihkupectví POL­S.

Univerzita Palackého Obor Politologie a evropská studia nabízený Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci je značně příbuzný studiu mezinárodních vztahů. Je však více zaměřen na politologické disciplíny, politické teorie, vývoj politických systémů od Francouzské revoluce, českou politiku a také na problematiku Evropské unie. Obor nelze kombinovat ve dvouoborové formě a je nabízen na bakalářské i magisterské úrovni jen v prezenční podobě.

Písemná přijímací zkouška sestává z Testu obecných studijních předpokladů a Základů společenských věd a jazykového testu.

Předpokládaný počet zapsaných pro rok 2010/11: 60 Počet uchazečů v roce 2006/7: 409 Počet přijatých v roce 2006/7: 61

Ukázky z přijímacích testů z předešlých let: zde Webové stránky fakulty: zde

Názor studenta: Petr, 1. ročník: „Studium na této fakultě mě baví, je skvělé, že máme i hodně prakticky zaměřených seminářů. Olomouc je navíc velmi příjemná pro studentský život.“

Studium Mezinárodních vztahů a evropských studií dále nabízí Metropolitní univerzita v Praze na bakalářské i magisterské úrovni. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů na nabízí bakalářské studium Mezinárodních vztahů a diplomacie.