POROVNÁNÍ OBORŮ: Analytická chemie

21. 9. 2011 | O studijních oborech

Chemie jako taková je široká vědní disciplína, a proto je dobré se v ní od počátku nějakým směrem specializovat. Analytická chemie je jednou z možností. Studovat ji můžete hned na několika vysokých školách v České republice – pojďme se podívat na přehled možností.

Co je to analytická chemie

Analytická chemie se zabývá zkoumáním chemického složení vzorků. Dělí se na analytickou chemii kvalitativní, která zjišťuje přítomnost konkrétních prvků ve vzorku, a na analytickou chemii kvantitativní, která určuje množství těchto látek a prvků. Je to nejen samostatný studijní obor, ale nemine ani mnohé studenty jiných přírodovědných disciplín nebo třeba farmacie.

Analytická chemie má široké uplatnění v lékařské diagnostice, při zjišťování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a léčiv, obsahu živin v zemědělských půdách, je součástí většiny opatření ve prospěch ochrany životního prostředí.

Slovy studentky Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně vypadá tento obor třeba takto: „V praxi máš před sebou misky se vzorky. Do těch vzorků nakapeš nějakou jinou látku, a podle výsledné reakce určuješ, které prvky jsou ve vzorku přítomné. Musíš vědět, co s čím jak reaguje. Důležité je to třeba při vývoji léků.“

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Na VŠCHT se nabízí několik možností studia oborů blízkých analytické chemii:

Bakalářské studium:

  • v programu Inženýrství a management obor Technická fyzikální a analytická chemie
  • v programu Technologie pro ochranu životního prostředí obor Analytická chemie životního prostředí (nový obor)
  • v programu Syntéza a výroba léčiv obor Analýza léčiv (nový obor)
  • v programu Potravinářská a biochemická technologie obor Chemie a analýza potravin
  • v programu Forenzní analýza obor Forenzní analýza
  • případně obecný obor Chemie, specializace na magisterském studiu

Magisterské studium:

  • v programu Technologie pro ochranu životního prostředí obor Analytická chemie životního prostředí
  • v programu Technická fyzikální a analytická chemie obor Analytická chemie a jakostní inženýrství
  • v programu Syntéza a výroba léčiv obor Analýza léčiv

Nabízeno je i studium doktorské.

Přijímací zkoušky

Vysoká škola chemicko-technologická přijímá studenty bez přijímacích zkoušek. Pokud počet uchazečů překročí počet přijímaných studentů, přednost mají uchazeči s lepším průměrným prospěchem z chemie a matematiky na střední škole (poslední čtyři roky, nepočítá se maturita). Šance na přijetí jsou tedy na většině oborů velmi vysoké.

Výhody

  • největší výběr studijních oborů orientovaných na analytickou chemii, některé z nich jsou spíše prakticky než teoreticky orientované
  • možnost specializace hned od začátku studia
  • studium na univerzitě, která je celá orientovaná chemicky
  • možnost získat mezinárodně uznávaný titul „Chemistry Eurobachelor“
  • možnost studia kromě Prahy také v Mostě nebo v Táboře

Masarykova univerzita

Na Masarykově univerzitě se na Přírodovědecké fakultě nabízí několik oborů blízkých analytické chemii:

Bakalářské studium:

  • v programu Aplikovaná biochemie a oboru Aplikovaná biochemie směr Bioanalytická chemie (prezenční)
  • v programu Chemie obor Analytický chemik – manažer chemické laboratoře (prezenční)
  • jinak je zvykem studovat na bakalářském stupni obecný obor (např. chemie) a specializovat se až na navazujícím magisterském studiu; absolventům bakalářského oboru Chemie jsou prominuty přijímací zkoušky na magisterský obor Analytická chemie

Navazující magisterské studium:

  • v programu Chemie obor Analytická chemie (prezenční)
  • tentýž obor lze studovat prezenčně také v angličtině
  • v programu Biochemie obor Analytická biochemie

Doktorské studium:

  • v programu Chemie obor Analytická chemie (prezenční)
  • v programu Chemie obor Analytická chemie (kombinované)
  • prezenční i kombinovanou formu lze studovat také v angličtině

Přijímací zkoušky

Při přijímacím řízení na bakalářské studium se píše Test studijních předpokladů (ke stažení volně na stránkách MU). Lze požádat o prominutí přijímacího testu – toto je zapotřebí vyznačit již v elektronické přihlášce. Zkouška vám bude prominuta, pokud ze čtyř profilových předmětů (což může být matematika, fyzika, biologie, chemie, zeměpis, informatika, český jazyk a jeden cizí jazyk), které jste současně v posledních čtyřech letech středoškolského studia měli alespoň dva roky, máte průměr známek do 1,5. Z posledního roku se počítá vysvědčení pololetní, z předchozích tří let vysvědčení závěrečná. Pokud se hlásíte na Biochemii a chcete, aby vám byly TSP odpuštěny, musíte být současně úspěšnými řešiteli regionálního kola olympiády ve vědní disciplíně související se studijním programem.

Na magisterském studiu se skládají přijímací zkoušky z chemie. Pokud se na magisterské studium hlásí absolvent bakalářského oboru s přímou návazností na obor magisterský (tedy např. bakalářský obor Chemie pro magisterský obor Analytická chemie), zkoušky mu budou prominuty.

Šance na přijetí

Na obor Analytický chemik – manažer chemické laboratoře se v minulém roce dostali všichni uchazeči, kteří se dostavili k přijímacímu řízení. Úspěšnost 100 % byla také u oboru Chemie odborná. U oboru Biochemie bylo přijato 191 studentů z 228, kteří se dostavili ke zkouškám. Úspěšnost je tedy velmi vysoká.

Výhody

  • možnost studia v angličtině
  • možnost odpuštění přijímacích zkoušek díky prospěchu
  • možnost specializovat se na analytickou chemii již na bakalářském stupni
  • prominutí přijímacích zkoušek na magisterské studium pro obory s přímou návazností
  • možnost po magisterském studiu postoupit k rigoróznímu řízení a získat titul RNDr.

Univerzita Karlova

Původně zde byl nabízen pětiletý magisterský obor Analytická chemie, nyní je tato možnost zrušena. Na Univerzitě Karlově můžete – jako na Masarykově univerzitě – vystudovat tříletý bakalářský program Chemie (vybíráte si z oborů Chemie v přírodních vědách, Chemie se zaměřením na vzdělávání nebo Chemie životního prostředí) a dále se specializovat až v navazujícím magisterském studiu v oboru Analytická chemie. Jde o studium prezenční. Je možnost navázat čtyřletým prezenčním či kombinovaným doktorským studijním oborem Analytická chemie.

Přijímací zkoušky

Píše se test studijních předpokladů. Přijímací zkoušky mohou být prominuty úspěšným řešitelům olympiád, SOČ nebo KSICHT (korespondenční seminář inspirovaný chemickou tematikou). Na magisterské studium probíhá zkouška ústně, a to z analytické chemie v rozsahu základních předmětů bakalářského studijního oboru Chemie v přírodních vědách.

Šance na přijetí

Šance na přijetí na chemické bakalářské obory se pohybuje kolem 60 – 75 %.

Výhody

  • získání mezinárodně uznávaného titulu Chemistry Eurobachelor a Chemistry Euromaster
  • možnost získat v 1. ročníku stipendium pro nejlepší studenty nebo pro úspěšné řešitele olympiád

Univerzita Palackého v Olomouci

zde studujete nejprve bakalářský studijní obor Chemie (případně dvojoborové studium, například Chemie – Fyzika nebo Chemie – Matematika), a poté navazující magisterský obor Analytická chemie. Stejně jako na Univerzitě Karlově jde o prezenční studium. Je možné pokračovat i ve studiu doktorském.

Přijímací zkoušky

Konají se písemné zkoušky z chemie a fyziky. Zkouška je prominuta studentům, kteří měli na střední škole v posledních čtyřech letech z těchto předmětů průměr do 2,0 (nezapočítává se maturitní vysvědčení). O prominutí zkoušky je třeba písemně požádat. Na magisterské studium se přijímá na základě písemné a ústní zkoušky z učiva v rozsahu bakalářského studia.

Šance na přijetí

Bakalářský obor Chemie, Aplikovaná i Bioanorganická chemie měl v minulém roce úspěšnost stoprocentní. Například na obor Biochemie se hlásilo 217 uchazečů, přijato bylo 119. Na oboru Bioorganická chemie bylo z 87 přijato 62 studentů. Na magisterském studiu oboru Analytická chemie bylo přijato minulý rok 28 z 24 uchazečů.

Výhody

  • možnost získat titul RNDr. po absolvování magisterského stu­dia
  • možnost prominutí přijímací zkoušky do průměru 2,0
  • studium v menším a levnějším městě, než je Praha a Brno, lepší dostupnost kolejí

Univerzita Pardubice

Také na Univerzitě Pardubice je možné doplnit si magisterský titul v prezenčně vyučovaném oboru Analytická chemie, nabízeno je zde také doktorské studium. Předchází mu zde bakalářské studium některého chemického oboru.

Přijímací zkoušky

Na bakalářské obory jsou uchazeči přijímáni bez přijímacích zkoušek. Na navazující magisterský obor Analytická chemie jsou bez přijímacích zkoušek přijati absolventi chemických oborů, ostatní skládají ústní zkoušku. Šance na přijetí jsou tedy téměř stoprocentní.

Výhody:

  • přijetí bez přijímacích zkoušek
  • studium v menším a levnějším městě

Zdroj: webové stránky škol

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu

Vyzkoušejte si obory budoucnosti na VŠCHT - DOD 27. a 28. ledna

Vyzkoušejte si obory budoucnosti na VŠCHT - DOD 27. a 28. ledna

Chemická kybernetika, biochemie a mikrobiologie, environmentální analýza či vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 27. a 28. ledna 2023 dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho čekají na návštěvníky exkurze po špičkově vybavených výzkumných laboratořích, prohlídky jedné z nejstarších mineralogických sbírek u nás či návštěva výzkumného …

Vyzkoušejte si obory budoucnosti. Dny otevřených dveří VŠCHT již 24. a 25. 11.

Vyzkoušejte si obory budoucnosti. Dny otevřených dveří VŠCHT již 24. a 25. 11.

Chemická kybernetika. Biochemie a mikrobiologie. Omezování klimatických změn. Nebo vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 24. a 25. listopadu 2023 dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho čekají na návštěvníky exkurze po špičkově vybavených výzkumných laboratořích, prohlídky jedné z nejstarších mineralogických sbírek u nás či návštěva …

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Lékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na …