Podmíněné přijetí: pro koho je určeno?

28. 6. 2011 | Rady maturantům

V souvislosti se státními maturitami se stále častěji skloňuje spojení „podmíněné přijetí“. Dozvídáme se, že ministr Dobeš jej chce vyjednat a univerzitám se nelíbí. O co tedy jde? A může se týkat i vás?

Co chce MŠMT…

„Podmíněné přijetí“ je spojení, které se objevilo v souvislosti se stáními maturitami a pro mnohé čerstvé (ne)maturanty by šlo o značnou úlevu. Zdá se totiž, že historicky první státní maturity neudělá až pětina studentů. Ministr školství Josef Dobeš se proto chce pokusit vyjednat s vysokými školami přijetí, které by bylo určeno těm, kteří neuspěli v řádném termínu maturitní zkoušky. I neúspěšní maturanti by se mohli zúčastnit přijímacího řízení na vysokou školu, a pokud by byli přijati, dodali by maturitní vysvědčení až zpětně (samozřejmě pokud by u opravných zářijových termínů uspěli). Dobeš chce prý mimo jiné tímto postupem dát druhou šanci dobrým studentům, kteří neuspěli např. kvůli nervozitě.
Tento postup není nijak nový. Nová však je doba, kdy se maturanti, konající opravné zkoušky, dozví výsledky. Zatímco dosud znali verdikt hned a mohli už v září dodat vysoké škole vysvědčení, teď tak budou moci učinit až na konci října. To už ale na většině škol běží výuka, rozvrhy jsou hotové a počty studentů na kurzech dané. Dobeš chce proto především urychlit opravu maturitních listů.

Kdo letos zaplní posluchárny?

Kdo letos zaplní posluchárny?

…a co na to školy

Návrh ministra školství se zatím nesetkal u zástupců vysokých škol s velkým nadšením. Školy argumentují tím, že pravidla přijetí jsou již dána a není dobré je měnit. Někteří poukazují na to, že by tímto postupem byl dokonce porušen zákon. Ministerstvo prý ale školy zatím oficiálně nekontaktovalo. Téma tak stále zůstává otevřené.
Jde přitom o postup, který již funguje v rámci některých vysokých škol či jejich jednotlivých fakult a ústavů. Studenti, kteří jdou například k bakalářským zkouškám až v řádném zářijovém termínu, mohou být již na jaře podmíněně přijati do magisterského navazujícího studia a pak už stačí „jen“ udělat závěrečné bakalářské zkoušky. Pokud ale student z jakéhokoli důvodu „státnice“ neudělá, nebo je odloží, musel by v dalším roce na stejnou přijímací zkoušku znovu. Soukromé vysoké školy zřejmě s podmínečným přijetím nebudou mít problém.

Zdroje: ČTK, ČT 24

Zdroj obrázků: stock.xchng