Plány Tálibánu pro afghánské studentky: Oddělené třídy nebo výuka za plentou

22. 10. 2021 | Stojí za přečtení

Plány Tálibánu pro afghánské studentkyKábulská univerzita v Afghánistánu má od září nového rektora, kterého do funkce jmenovalo hnutí Tálibán. Mohammad Ashraf Ghairat na Twitteru nyní prohlásil, že neumožní vstup studentkám ani lektorkám až do doby, kdy bude na škole nastoleno skutečně islámské prostředí.

Ghairat na Twitteru uvedl, že pracuje na řešení, které by umožnilo ženám vzdělávat se ve shodě s islámskou vírou. Lektoři i lektorky by podle něj měli učit zpoza závěsů. Kdy přesně se začne na škole tento styl výuky praktikovat ale Ghairat nespecifikoval. „Na tomto svatém místě nebylo nic neislámského,“ reagovala na rektorovy výroky pro deník New York Times jedna z bývalých lektorek školy.

Mohammad Ashraf Ghairat byl jmenován do funkce rektora v polovině září. 34letý sympatizant hnutí Tálibán je však veřejností kritizován za své neodborné znalosti. Učitelské odbory dokonce poslaly centrální vládě dopis, kde požadovaly Ghairatovo odstoupení. Reagovaly tak na rektorovo prohlášení, ve kterém označil školy za centra prostituce. Vedení státu se od jeho výroku ohledně zákazu studia žen distancuje. „Může to být jeho osobní názor,“ pronesl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid.

Z Kábulské univerzity byla mezitím také propuštěna polovina učitelského sboru. Důvodem bylo zrušení některých předmětů. Mimo jiné těch, které se vyučovaly ve španělštině nebo francouzštině.

Od převzetí moci Tálibánem jsou v Afghánistánu zavřeny všechny státní vysoké školy. Za jakých podmínek a jestli vůbec na nich budou moci ženy studovat či pracovat tak zatím není jasné. Pokud se školy zase otevřou, budou ženy pravděpodobně moci navštěvovat pouze oddělené třídy vedené ženskými lektorkami. Těch bylo ale na univerzitách i před nástupem Tálibánu nedostatek, jak píší Seznam Zprávy.

Nadvláda Tálibánu může pozici afghánských žen vrátit do obdobné situace, jaká v zemi panovala v 90. letech. Na tento problém upozornil deník New York Times. Ženy tehdy nemohly nejen studovat, ale ani vycházet ven bez mužského doprovodu.

Zdroje: Erudera College News, SeznamZprávy.cz

 

 

Další články k tématu

Afghánské ženy už nemůžou studovat na vysoké škole

Afghánské ženy už nemůžou studovat na vysoké škole

Ztratila jsem všechno. To jsou slova jedné z afghánských žen, která od prosince nemůže studovat na vysoké škole. Nařízení vydalo hnutí Tálibán, které v Afghánistánu vládne od roku 2021. Už téměř dva roky pro ženy v zemi platí také zákaz studia na střední škole. Drobné protestní akce proti novému nařízení hnutí rychle potlačilo. „Věřila jsem, že studium změní …

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Termíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat. Nejvíc studentů …