Afghánské ženy už nemůžou studovat na vysoké škole

8. 1. 2023 | Aktuality

Afghánské ženy už nemůžou studovat na vysoké školeZtratila jsem všechno. To jsou slova jedné z afghánských žen, která od prosince nemůže studovat na vysoké škole. Nařízení vydalo hnutí Tálibán, které v Afghánistánu vládne od roku 2021. Už téměř dva roky pro ženy v zemi platí také zákaz studia na střední škole. Drobné protestní akce proti novému nařízení hnutí rychle potlačilo.

„Věřila jsem, že studium změní moji budoucnost, že do ní vnese světlo, ale oni to zničili,“ svěřila se serveru BBC další studentka. Tálibán přitom před třemi měsíci povolil ženám účastnit se přijímacích zkoušek na vysoké školy. Úspěšné uchazečky se už na ně ale nepodívají.

Omezování práv žen probíhá v zemi postupně od té doby, co se z Afghánistánu stáhli američtí vojáci a moc po letech znovu převzalo radikální hnutí. Vysokoškolačky se nejprve musely začít učit odděleně od mužů a jejich výuku museli vést výhradně ženy nebo staří muži. Nyní přišel úplný zákaz studia. Ženy také už delší dobu nesmí navštěvovat parky, fitness centra nebo koupaliště.

„Tálibán by se měl podívat na další islámské státy a uviděl by, že jejich jednání není islámské,“ řekla BBC žena, která studoval islámské právo šaría. „Nařízení odporuje právu, které nám dává Alláh,“ kritizuje.

Podle BBC panují mezi členy hnutí rozpory ohledně vzdělávání dívek a žen. Ministerstvo školství také uvedlo, že zákaz je pouze dočasný s tím, že hledá „vhodné“ prostředí pro vysokoškolačky. Co přesně tím má namysli ale neupřesnilo. Vůdce Tálibánu Hajbatulláh Achúndzáda a jeho nejbližší spolupracovníci jsou navíc dlouhodobě proti modernímu vzdělání, zejména pro ženy.

Zdroj: BBC

 

Další články k tématu

Skoro dvě třetiny lidí na VŠ zažijí sexuální obtěžování a diskriminaci

Skoro dvě třetiny lidí na VŠ zažijí sexuální obtěžování a diskriminaci

Sexuální obtěžování a diskriminaci zažije podle evropského průzkumu až 62 procent studentů nebo zaměstnanců na vysoké škole. Jen 13 procent z nich ho nahlásí. Útokům čelí nejčastěji ženy a menšiny. Data poskytl evropský projekt UniSAFE zaměřený na studium diskriminace, nátlaku a sexuálního obtěžování na univerzitách v celkem 15 evropských zemích. Výzkumu se zúčastnilo celkem 42 186 lidí. Téměř …

6. adventní okénko: Nejdražší univerzita

6. adventní okénko: Nejdražší univerzita

Dnes je 6. prosince a svátek má svatý Mikuláš. Toho si z dětství spojujeme se štědrostí. My se dnes proto koukneme na to, ke které vysokoškolské instituci bychom museli být nejštědřejší, abychom tam mohli studovat. Podle kanadského University magazine zaplatíte nejvyšší školné na Harvey Mudd College v kalifornském Claremontu. Rok studia vás zde vyjde na 67 tisíc …

Univerzity jedou na vlnách podcastů

Univerzity jedou na vlnách podcastů

Kdo dnes nedělá podcast jako by v on-line světě neexistoval. A vědí to i české univerzity a jejich studenti i studentské spolky, které si do těch svých zvou zajímavé osobnosti, nebo jimi představují život na vysoké škole. České vysoké učení technické Jedničky a nuly Podcast o tom, jak informační technologie ovlivňují svět kolem nás. Odpovídají …