Pětinu učitelů trápí fyzické vyčerpání

10. 12. 2023 | Aktuality

Syndrom vyhoření učitelů
Dvacet procent učitelů se potýká s fyzickým vyčerpáním a šest procent splňuje podmínky pro diagnostiku syndromu vyhoření. Vyplývá to z výzkum Národního institutu SYRI, kterého se zúčastnilo 1768 vyučujících, z toho dvě třetiny tvořily žen.

Jako nejčastější příčiny stresu vnímají učitelé problémové jednání studentů, přílišnou pracovní zátěž, přemíru administrativy a náročnou komunikaci s rodiči. Jejich spokojenost ovlivňuje rovněž vedení školy. „Spokojenost učitelů tedy přímo souvisí s tím, jaké jsou manažerské a vůdčí schopnosti ředitelů a ředitelek základních škol,“ vysvětluje Jiří Mudrák ze SYRI a Psychologického ústavu Akademie věd.

Výzkum dál odhalil, že pocit spokojenosti či stresu vyučujících se odráží i na výsledcích studentů. Jinými slovy, čím spokojenější učitelé, tím lepší výsledky žáků. „Zajímavým zjištěním například je, že vyšší pracovní spokojenost učitelů a pocit komunity jsou spojeny s lepšími výsledky žáků v matematice. To je vcelku dobrý argument pro to, aby se školy a společnost duševní pohodou učitelů vážně zabývaly,“ dodává Mudrák.

Největší hrozbu pro zdraví vyučujících představuje syndrom vyhoření. Jeho nejčastější příčinou je náročné skloubení požadavků profesního a osobního života. „Opatření na podporu pracovního zdraví pedagogů a pedagožek by se proto měla zaměřit na zlepšení podmínek pro harmonizaci práce a rodiny a větší podporu při zvládání přemíry pracovních nároků, např. administrativních,“ radí Kateřina Zábrodská ze SYRI a Psychologického ústavu Akademie věd.

Výzkum podle odborníků dokládá, že učitelství je psychicky náročné povolání. Ačkoliv jeho závěry odhalily celou řadu problémů, zároveň ukázaly, že většina učitelů je se svou prací spokojena. Nejvíce spokojení jsou s možností využít své schopností, nejméně naopak s platem.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv …

Vysokoškolský učitel je taky jenom člověk

Vysokoškolský učitel je taky jenom člověk

Cest k učitelské profesi je několik. Buď si vyberete některý z oborů na pedagogické fakultě anebo se rozhodnete udělat si doktorát. V druhém případě si totiž budete muset na univerzitě také něco odučit. Ze studenta se tak poměrně rychle stanete pedagogem, což rozhodně není snadné. Takže jaký je pohled z druhé strany přednáškové haly? Jak se žije vysokoškolským …