Slezská univerzita připravuje výstavbu vzdělávacího parku

14. 2. 2023 | Aktuality

Park Slezské univerzity
Poblíž karvinského šikmého kostela by v budoucnu mohl vzniknout unikátní prostor pro vzdělávání i trávení volného času. Součástí projektu Slezské univerzity v Opavě Parku Eden Silesia by měl být i prehistorický les. Zázemí by v něm měli najít i studenti univerzity.

„V rámci vzdělávacích aktivit připravujeme bohatý program pro všechny věkové skupiny. Nabídneme krátkodobé i dlouhodobé vzdělávací kurzy pro širokou veřejnost i žáky mateřských, základních a středních škol,“ nastínil plány prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě Tomáš Gongol.

„Dále plánujeme pořádání letních škol, příměstských táborů, odpoledních kroužků apod., do kterých se primárně zapojí obyvatelé z blízkého okolí. Vítáni budou také individuální návštěvníci, pro které budou připraveny komentované prohlídky či vzdělávací ‚samostudium‘, odpočinkové zóny, místa pro aktivní trávení volného času i možnost občerstvení. V areálu bude také možné pořádat nejrůznější kulturní vystoupení nebo komunitní akce,“ doplnil Gongol.

Součástí parku bude unikátní budova pojmenovaná po řecké bohyni Země Gaia. Návrh jejích vnitřních prostor vytvořilo londýnské architektonické studio Grimshaw. Návštěvníci se v ní budou moct projít nově vypěstovaným prehistorickým lesem, z něhož vzniklo uhlí. Součástí parku bude i další zahrada a vodní plochy na zhruba 50 hektarech.

V budoucnu chce Slezská univerzita v areálu učit nový studijní program orientovaný na regenerativní rozvoj regionu a krajinu. Na jeho přípravě spolupracuje s Mendelovou univerzitou.

Celý projekt ještě čeká na schválení financování z Operačního programu Spravedlivá transformace. Pokud dotaci získá, vznik stavby plánuje škola na období let 2026 až 2027.

Cílem projektu, který vyjde na 2,5 miliardy korun, je oživit krajinu Karvinska zničenou těžbou uhlí a také povzbudit cestovní ruch a ekonomiku v kraji. Rozvoj komunitního života by měl lidi motivovat neodcházet z oblasti pryč.

Zdroj: Novinky.cz, Slezská univerzita v Opavě