Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

23. 10. 2022 | Aktuality

Cestování po EvropěJiž čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou.

Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích přidružených k programu Erasmus+, pod nějž projekt spadá. Hlásit se nemusíte pouze jako jednotlivci, společnou přihlášku může založit až pětičlenná skupina. Po vyplnění přihlášky na vás čeká několik kvízových otázek týkajících se EU a jedna otázka na vaše cestovatelské záměry.

Pokud uspějete, budete moct vyrazit na cestu trvající jeden až 30 dní. Dobrodružství se uskuteční v období od března 2023 do února 2024. Letos kromě jízdenky na vlak dostanete nově také slevovou kartičku na ubytování nebo volné vstupy do památek. Cestovatelé se zároveň stávají ambasadory celé akce, kteří se o svoje zážitky dělí na sociálních sítích. Ty nejlepší fotografie z cest pak můžete přihlásit do soutěže o 100 eur.

Projekt DiscoverEU se rozjel v létě roku 2018. Letos na jaře získalo možnost cestovat po Evropě přes 50 procent přihlášených. V celé Evropě se přihlásilo 68 800 lidí a vycestovalo 35 010 z nich. Přímo v Česku to bylo necelých 900 z 1661 zájemců. Přihlášky můžete podávat už jen do úterý 25. října.

Zdroje: Seznam Zprávy, Youth Europa.eu, Zaleť si.cz

Další články k tématu