Na Univerzitě Pardubice bude představeno české logo mezinárodního roku chemie

21. 1. 2011 | Tiskové zprávy

Dne 27. ledna v 10 hodin dopoledne bude na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice představeno české logo Mezinárodního roku chemie 2011.

Představení vítězného loga ze soutěže pořádané mezi středoškolskými studenty Českou společností chemickou se uskuteční v rámci zakončení 47. národního kola Chemické olympiády ČR.

Rok 2011 byl mezinárodní organizací UNESCO a Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC vyhlášen Mezinárodním rokem chemie (International Year of Chemistrty, IYC).

Česká společnost chemická ve spolupráci s výzkumnými a vzdělávacími institucemi s chemickým zaměřením a se zástupci chemického průmyslu chystá pro tento rok řadu akcí, které by podpořily pozitivní vnímání chemie u nejširší veřejnosti, zvýšily zájem o chemii zejména u mladé generace a zdůraznily úlohu vědy a chemie pro zajištění lidských potřeb i pro tvůrčí budoucnost.

Organizátoři vyhlásili mezi středoškolskými studenty soutěž o vytvoření českého loga Mezinárodního roku chemie – „2011 = Rok chemie“. Ze zaslaných návrhů vybrala odborná porota jako vítězný návrh studenta Jana Cihláře z gymnázia M. Koperníka v Bílovci.

Logo bude představeno ve čtvrtek 27. ledna v Pardubicích na Fakultě chemicko-technologické. Pro finalisty i organizátory soutěže a další zájemce se po oficiálním vyhlášení uskuteční na Fakultě chemicko-technologické komentovaná prohlídka výstavy „90&60 let Pardubické chemie“ a „Retroskop“. K logu Mezinárodního roku chemie i jeho české verzi promluví historička umění Martina Vítková z Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Za organizátory Mezinárodního roku chemie v ČR a Českou společnost chemickou vysvětluje člen jejího předsednictva docent Josef Slovák:

„Mezinárodní rok chemie je pro nás dobrou příležitostí začít jasně, zřetelně a nahlas ukazovat, že chemie není strašák a obávané zlo, které lidem jen škodí, ale že je to vědní obor, který nám pomáhá a ulehčuje běžné činnosti. Že chemické procesy stejně jako výsledky práce chemiků jsou všude kolem nás (dokonce i v nás) a že bez nich by se nám těžko žilo, pokud bychom vůbec žili.“

Záštitu nad Mezinárodním rokem chemie v ČR převzala Česká komise pro UNESCO a finančně jej podpořilo Ministerstvo životního prostředí ČR.

Bližší informace a kontakt:

http://www.rokchemie.cz/rok-chemie-2011

doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.
člen předsednictva České společnosti chemické (Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity)
mobil 732 651 748.
e-mail Vaclav.Slovak@osu.cz

za Fakultu chemicko-technologickou Univerzity Pardubice
prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc.
proděkan FChT pro vnější vztahy
člen koordinačního výboru Mezinárodního roku chemie v ČR
mobil 724 905 425

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu