Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

23. 2. 2024 | Studentský život

Studentské půjčky
Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium.

„Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat kvůli financím. Tisíce studentů v Česku vzdají vysokoškolské studium, přestože mají motivaci i potřebné výsledky ze střední školy,“ vysvětluje Jaroslav Miller, náměstek ministra školství.

Půjčky by poskytovaly banky a pokrytí peněžního rizika u nesplácejících by řešil záruční fond. „Vzhledem k tomu, že by banky nenesly riziko vyplývající z toho, že by klient nesplácel, záruční fond by studentům významně snížil procentní úrokovou sazbu poskytovanou v případě jiných druhů půjček,“ doplnil Miller.

Na rozdíl od stipendia, které se nevrací, by absolventi půjčky spláceli po nalezení zaměstnání a získání příjmu, který by dosahoval průměrné mzdy. Nárok na půjčky by měli všichni studenti bez nutnosti dokládat příjmy.

Ministerstvo školství odhaduje, že půjčky by mohly posloužit přibližně deseti tisícům studentů. Pokud by vysokoškolák obor nedokončil, banka by situaci řešila individuálně. „Většinou to funguje tak, že se uzavře se studentem smlouva, kde se zaváže, že pokud školu nedokončí, poměrnou část půjčky vrátí. To už ale nemusí ošetřovat zákon, jde o vztah mezi bankou a klientem,“ dodal Miller.

Systém půjček pro studenty už funguje například v Německu nebo Velké Británii. V ostrovní zemi jsou půjčky nutné také kvůli školnému, které se v Německu ani Česku na veřejných vysokých školách neplatí.

Zdroj: Aktuálně.cz

Další články k tématu

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Pětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští …

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto …