Maturantům šla letos spíš čeština než matematika

16. 5. 2013 | Aktuality

Největší slabinou českých maturantů je i letos opět matematika. Lehčí úroveň státní zkoušky nezvládla celá pětina z nich. Oproti tomu písemnou zkouškou z českého jazyka neprošla jen necelá dvě procenta studentů. Neúspěšnost v didaktickém testu z matematiky je srovnatelná s loňským rokem, potvrzuje dlouhodobější problém v této oblasti.

Test z cizího jazyka skončil nezdarem pro 2,6 % konajících tuto zkoušku v řádném termínu. Z toho neúspěšnost v anglickém jazyce byla 2,4 %, v německém jazyce 7,7 %, v ruském jazyce 0,9 %, ve španělském jazyce 1,7 %. V případě francouzského jazyka uspěli všichni maturanti.

„Maturita v letošním roce probíhá v mnohem lepší atmosféře a podmínkách. Zlepšení informovanosti a transparentnosti celého procesu hodnotí pozitivně jak učitelé, tak i sami studenti. Jsem rád, že opatření, která jsme udělali, zajistila zadání korektních úloh a že jsme se vyhnuli chybám, k nimž docházelo v minulém roce,“ komentuje průběh státní maturity ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala.

V řádném termínu mělo maturovat přes 90 tisíc studentů, ke zkoušce se nedostavilo asi 11 procent z nich. Ústní část maturitních zkoušek bude na školách probíhat až do 16. června.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT