Konference projektu EF-TRANS pro spolupráci s aplikační sférou "Začínáme s metodikami..." se koná na Univerzitě Pardubice

21. 2. 2011 | Tiskové zprávy

Ve čtvrtek 17. února se uskuteční v prostorách univerzitní auly Univerzity Pardubice konference projektu Efektivní transfer znalostí a poznatků z výzkumu a vývoje do praxe a jejich následné využití (EF-TRANS) „Začínáme s metodikami…“.

Na konferenci do Pardubic přijede kolem sto dvaceti akademických a vědeckých pracovníků vysokých škol a výzkumných institucí, pracovníků center pro transfer technologií, ale i studentů, zejména doktorských studijních programů, a představitelů aplikační sféry z celé České republiky.

Hlavním cílem projektu EF-TRANS je zlepšit spolupráci vědecko-výzkumných institucí a vysokých škol s aplikační sférou; usnadnit tím komercializaci výsledků výzkumu a vývoje (VaV) a jejich zavedení do praxe a běžného života. Projekt se mimo jiné chce zasadit o lepší využití a právní ochranu duševního vlastnictví. Úkolem je také studenty a pracovníky vysokých škol a výzkumných institucí motivovat a poskytnout jim návody, jak v tomto procesu postupovat. Projekt je rozdělen do několika klíčových aktivit, které na sebe vzájemně navazují a doplňují se.

„Mezi nejvýznamnější výstupy projektu EF-TRANS by měly patřit metodiky, které mají v budoucnu sloužit jako podklady pro úspěšné zavádění transferu znalostí z vysokých škol (VŠ) a vědecko-výzkumných institucí (v.v.i.) do praxe. Právě dobře zakotvená a fungující spolupráce mezi výzkumnými centry a aplikační sférou je hlavním hnacím motorem hospodářství ve vyspělých světových ekonomikách“, dodává Ing. Monika Vejchodová, členka sítě EF-TRANS za Pardubický kraj, jinak vedoucí oddělení pro rozvoj a mezinárodní spolupráci univerzity.

Konference je rozdělena do tří odborných bloků, ve kterých budou představeny jednotlivé metodiky k problematice a bude k nim probíhat i odborná diskuse.

Konferenci, jíž se účastní na 120 odborníků z celé České republiky, a probíhá ve čtvrtek 17. února od 10:00 do 17:00 hodin v posluchárně A1 univerzitní auly, slavnostně zahájí prorektor pro vnitřní záležitosti doc. Ing. Jiří Cakl, CSc., statutární zástupce rektora Univerzity Pardubice. Poté přednesou své úvodní slovo ředitelka odboru projektů reforem MŠMT JUDr. Jana Škeříková a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS Ing. Pavel Komárek, CSc.

Samotné konferenci předchází v předvečer konference ve středu 16. února setkání členů sítě EF-TRANS. Projekt EF-TRANS je jedním z Individuálních projektů národních (IPn), který je realizován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).

bližší informace ke konferenci poskytnou:

Martin Podařil
hlavní koordinátor projektu EF-TRANS
telefon 775 783 238

Ing. Monika Vejchodová
členka sítě EF-TRANS za Pardubický kraj
vedoucí Oddělení pro rozvoj a mezinárodní vztahy UPa
telefon 602 122 737

Ing. Monika Vejchodová
Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu