Karlova univerzita a Masarykova univerzita se spojují!

1. 4. 2007 | Aktuality

Neuvěřitelné se stává skutkem – dvě nejprestižnější české univerzity se hodlají spojit. Rektoři Hampl a Fiala zprávu sice výslovně nepotvrdili, ale oba tuto možnost připouštějí!

Karlova univerzita a Masarykova univerzita jsou významné středoevropské univerzity, jedna staví na jménu a několikasetleté tradici, druhá na moderních proudech a dynamickém vývoji. Mezi oběma v mnoha oborech panuje velká konkurence, ba přímo řevnivost. To by se mělo změnit.

Jeden vysoce postavený zdroj na UK nám prozradil, že do roka obě univerzity budou vystupovat pod jednou hlavičkou! Návrh prý přišel z ministerstva školství a oba rektoři na něj kývli. Podařilo se nám sehnat reakci profesora Fialy, rektora MU: „Spojení s Karlovou univerzitou je velice odvážná myšlenka, nicméně by prospěla oběma školám, lépe bychom se prosadili v evropském prostoru. Do konce svého volebního období se však na ničem podobném podílet nebudu.“ Dodejme, že na MU proběhne volba nového rektora již 2. dubna, znovu zvolen by měl být Fiala. Pak je jasné, že spojení nevyloučil. Náš zdroj dodává: „V Brně má spojování hodně odpůrců, proto se to Fiala před volbou snaží utajit.“ Ostatně, první nenápadný krůček Fiala udělal již před půl rokem, když z názvu Masarykova univerzita v Brně vypustil „v Brně“.

Jak se na věc dívají v Praze? Rektor Hampl je o něco otevřenější: „Ano, ten návrh máme na stole. Je to odvážné, konzervativní část naší akademické obce zřejmě bude proti, ale budeme o tom diskutovat.“ Že by vše mělo být do roka hotové však popřel.

A co na to náš zdroj? „Vše je dohodnuto, ale oba rektoři to zatím tají, spojení má mnoho odpůrců, proto se půjde cestou vládního zákona, aby o věci nemohli rozhodovat akademické senáty.“ Nová univerzita by se měla jmenovat Národní Karlo-Masarykova univerzita a spojování proběhne především na úrovni fakult. Nová univerzita by se pak do pěti let mohla rovnat prestižním evropským univerzitám, na což, přiznejme si, obě univerzity samotné neměli. Spojení ještě musí posvětit Antimonopolní úřad.

Pozn.redakce: Jde o aprílový článek, který vyšel 1.4.2007.