Jedno studium, dva tituly? Umožňují to programy double degree

8. 8. 2023 | O studijních oborech

studium double degree
O bakalářském, magisterském a doktorském studiu ví každý vysokoškolák. Slyšeli jste ale už o takzvaném double degree? Absolventi tohoto programu získají za své studium hned dva tituly, jeden z české univerzity a jeden ze zahraniční. Jak přesně takové studium vypadá a které školy ho nabízí?

Double degree, někdy též joint degree nebo multiple degree, umožňuje studentům získat dva tituly za dobu, kterou běžně zabere jedno studium. Absolvent tohoto programu získá tituly nejčastěji z české a zahraniční univerzity. Jde o dva plnohodnotné tituly, studentům jsou totiž uznávány některé předměty na obou univerzitách. Funguje to podobně, jako třeba když vyjedete na Erasmus a v Česku si následně necháte uznat předměty, které jste studovali během výjezdu. To umožňuje zvládnout obě studia za kratší dobu, než kdybyste školy studovali zvlášť.

Double degree můžete studovat jak na bakalářské, tak i na magisterské úrovni. Nabízí ho většina českých veřejných i soukromých vysokých škol. Jak vyplývá z principu fungování studia, studujete na dvou školách ty stejné obory. Financování studia probíhá formou stipendií. I to je důvod, proč se double degree studium vyplatí. Kdybyste se totiž rozhodli studovat v zahraničí na vlastní pěst, museli byste si stipendia nebo jinou formu financování shánět sami.

Možnost studia na dvou univerzitách má v nabídce například pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE). Od loňska nabízí – mimo jiné – double degree program pro studenty magisterského programu Master in Management. První rok studia stráví student na české univerzitě. Ve druhém semestru si může podat přihlášku do double degree studia. Ze zájemců poté VŠE vybere dva studenty, kteří druhý rok svého studia stráví ve Švýcarsku. Studium tohoto programu probíhá celé v angličtině. Absolvent získá titul Mgr. z české univerzity a titul MSc. ze švýcarské.

Dva tituly můžete získat také na Českém vysokém učení technickém v Praze. Konkrétně Fakulta stavební má partnerské dohody s univerzitami ve Stockholmu, Paříži, nebo německých Cáchách a Mnichově. Stejně jako na VŠE můžou na tyto univerzity vyjet studenti magisterských programů. Délka magisterského studia, jak upozorňuje ČVUT, bude v případě, že si student vybere double degree program, zpravidla o něco delší než u klasického magistra. Účast v double degree programu je podmíněna vynikajícími studijními výsledky a jazykovými znalostmi.

Studium double degree nabízí také Masarykova univerzita v Brně, a to hned na několika svých fakultách. O tom, co jí studium double degree dalo, mluví například studentka Adéla Nedělková, která studovala na Ekonomicko-správní fakultě brněnské školy a ve Francii. „Díky studiu se cítím dostatečně vybavená na práci a život nejenom v rámci Evropské unie a do budoucna uvažuju, že budu několik let pracovat v zahraničí. A mít dva tituly, které mají váhu na českém i francouzském pracovním trhu, vnímám jako velký benefit, díky němuž určitě snáze získám práci v cizině,“ říká.

Jednou z motivací pro získání dvou titulů je pro studenty i lepší uplatnění na českém pracovním trhu. „Získání dvou diplomů vnímám jako něco, co mě ve výběrových řízeních odlišuje od jiných kandidátů a kandidátek. A taky věřím, že mi double degree studium pomohlo i v mé současné práci – pracuju jako kulturní publicistka webu ČT Art a nedávno jsem získala výběrový grant na týdenní pracovní pobyt v Montrealu,“ potvrzuje absolventka Filozofické fakulty MUNI a univerzity v Belgii Viktorie Melicharová.

 

Zdroje: VŠE, ČVUT, MUNI

 

Další články k tématu

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty. Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a …