Jak se studuje v Birminghamu

18. 10. 2010 | Studium v zahraničí

Mít titul z britské univerzity, to je něco, co by se do životopisu hodilo každému. Ne všichni ale mají odvahu se do studia v Británii skutečně pustit. Je totiž pravda, že to nemusí být levná záležitost. O tom, jak je to s výší a s placením školného, ale taky o kolejích a o mladých Angličanech vypráví Pavel Bartejs, který studuje druhým rokem na University of Birmingham obor mezinárodní obchod s japonštinou.

Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower neboli Old Joe, slavná birminghamská věž

Slavná birminghamská věž Joseph Chamberlain Memorial Clock Tower neboli Old Joe, nejvyšší samostatně stojící věž s hodinami na světě

Birminghamu občas někteří Češi říkají „Ostrava Velké Británie“. Pojďme se zeptat na to, jaké je v takovém městě studovat, jaké jsou dojmy českého studenta z University of Birmingham a s jakými výdaji je třeba počítat.

Proč ses rozhodl pro studium v Anglii?

Kvůli prestiži britského vzdělání.

Proč sis vybral zrovna University of Birmingham?

Vybral jsem si ji, když jsem studoval žebříčky nejlepších škol světa, v té době byla asi 74., a hlavně proto, že mě zaujal ten kurz mezinárodní obchod s jazykem, konkrétně s japonštinou. To jinde nebylo. Birmingham je navíc celkem levné město v porovnání s ostatními.

Na kolik vyjde školné a životní náklady?

Školné se určuje na každý rok zvlášť. Letos je £3290, je to strop stanovený vládou a platí jen pro Anglii a Severní Irsko. Ve Walesu je školné nižší a Skotové jsou kapitola sama pro sebe – občané EU by tam školné neměli platit, zatímco Britové z jiných částí UK tam platí. Životní náklady jsou velice různé a záleží na životním stylu. Loni mě vyšla kolej na £4500 a další životní náklady asi £2500 včetně výletů a občasné návštěvy kina, nepočítám do toho cesty domů.

Jak to je s placením školného? Kdy ho začneš splácet?

Školné se může platit buď dopředu, nebo mají občané EU nárok na půjčku od britské vlády, která může pokrýt až 100% školného. Ta je splatná až po ukončení studia a dosažení určitého minimálního ročního příjmu, který se liší země od země. Pro Británii je stanoveno £15000, pro ČR £9000. Pokud by student žil před začátkem studia aspoň tři roky v Británii, má nárok i na různé granty a půjčku na životní náklady se stejnými podmínkami splatnosti, jako je to u školného. Úrok se rovná inflaci.

Co říkáš na ubytování na kolejích?

Čeští studenti můžou mít šok z asi až přílišného „luxusu“ – neviděl jsem tu kolej, kde by lidé sdíleli pokoj. Často mívá každý pokoj i svou koupelnu, ale jak už jsem říkal, cena je nehorázná. Jinak je to standardní anglické bydlení – je tam zima a člověk se ve svém pokoji sotva otočí. Taky je potřeba se připravit na to, že Angličani nastupují na vysokou v čerstvých osmnácti letech, a tak jsou velice hluční a nevybouření.

Jak jsi se studiem spokojený? Myslíš, že je úroveň opravdu vyšší než na českých školách?

Nevím, zda je úroveň vyšší, nikdy jsem v ČR na vysoké nebyl. Spokojený ale jsem. Možná jsem naivní, ale myslím, že budu mít výhodu nad absolventy českých škol. Nicméně mě rozčiluje systém na naší škole, kdy si člověk musí svých 120 kreditů rozdělit rovnoměrně na dva semestry.

Takže se po škole plánuješ vrátit do ČR?

Ne hned. Chci svůj dluh zaplatit co nejdřív, a proto se nejspíš budu nejprve ucházet o zaměstnání v cizině. Ale po nějakých deseti letech to vidím reálně – to už budu i něco umět.

Fotografie: Pavel Bartejs

Další články k tématu