Jak přežít svaťák

24. 4. 2007 | Rady maturantům

Květen za dveřmi a s ním i maturita. Slavná zkouška dospělosti, se kterou vás všichni čtyři i více let na středních školách strašili. Ale než přijde ten den s velkým D a vy usednete v novém kostýmku či obleku před komisi a pochlubíte se svými znalostmi, čeká vás ještě svatý týden.

Květen za dveřmi a s ním i maturita. Slavná zkouška dospělosti, se kterou vás všichni čtyři i více let na středních školách strašili. Ale než přijde ten den s velkým D a vy usednete v novém kostýmku či obleku před komisi a pochlubíte se svými znalostmi, čeká vás ještě svatý týden.

Pro někoho týden nervů a drcení, pro jiné týden volna. Záleží na každém, jak si ho zorganizuje. Každopádně svatý týden, neboli svaťák, je určen maturantům na poslední intenzivní přípravu na ústní maturitní zkoušku. Většina studentů bere svaťák velice vážně a týden skutečně využije k doplnění mezer ve vědomostech. Jsou však i takoví, kteří se na maturitní otázky podívají jen zběžně a spoléhají na náhodu.

„Já se chystám určitě využít celý týden k učení. Možná si udělám den volna, ale to ještě nevím, podle situace. Učit se budu v pokoji, aby mě nic nerušilo, maximálně si vylezu ven před dům, kdyby bylo nějak krásně,“ popisuje svůj plán na svatý týden dvacetiletý student gymnázia Lukáš Vrobel.

Sedm dní je na celou přípravu k maturitě přeci jen málo. Celé čtyři roky prostě během svatého týdne do hlavy nedostanete. Proto je nutné se začít učit mnohem dříve. Svatý týden by vám měl sloužit už jen k opakování maturitních otázek, popřípadě k dopilování některých nedostatků. Praxe však bývá jiná. Spousta studentů si učení nechává až na poslední týden a to se samozřejmě projeví u zkoušky.

A jak tedy vyzrát na svatý týden a nezbláznit se při tom? Jedna z nejdůležitějších věcí je udělat si přesný program. Je nutné si látku rozvrhnout, začít těmi nejtěžšími otázkami nebo otázkami, které neumíte (dokud máte ještě dostatek energie), až ke konci týdne se věnovat tomu, v čem jste si jistí. „Já mám naplánovaný vždycky jeden předmět na jeden den. Učit se to nebudu, spíše si budu jen tak opakovat,“ prozrazuje svůj rozvrh Monika Manišová, maturantka ze střední zdravotnické školy. Každopádně byste neměli nijak experimentovat s novými technikami učení, ale učit se tak, jak vám to dosud nejvíce vyhovovalo. Ke každé otázce si udělejte pár bodů, podle kterých si obsah tématu zapamatujete. Na konci dne si vždy stručně zopakujte, co jste se naučili.

Při celodenním učení byste však v žádném případě neměli zapomínat na přestávky. Mysl si musí také odpočinout, tak se určitě vydejte na krátkou procházku, jeďte se projet na kole nebo kolečkových bruslích. Každý pohyb vám udělá dobře. Pokud máte pocit, že se neobejdete bez podpůrných prostředků, vařte si zelené čaje nebo kávu. Určitě byste se však měli vyvarovat lékům, zvláště ti, kteří s nimi nemají žádné zkušenosti. V každém případě je důležité dodržovat pravidelný pitný režim a pravidelně spát.

Pro všechny maturanty je teď maturita velký strašák, ale věřte, že až bude po všem, rádi se svým obavám zasmějete.

Další články k tématu