Fakulta restaurování Univerzity Pardubice spolupořádá workshop o způsobu konzervace památek z litavských vápenců

10. 10. 2014 | Tiskové zprávy

V prostorách Národního památkového ústavu v Telči se v úterý 14. října koná mezinárodní workshop projektu „Nanolith“ pod názvem VÁPENNÉ NANOMATERIÁLY A JEJICH UPLATNĚNÍ PŘI KONZERVACI PAMÁTEK Z LITAVSKÝCH VÁPENCŮ.

Mezinárodního jednodenního workshopu se účastní na padesát odborníků z oblasti památkové péče a obnovy, restaurátoři kamene a nástěnných maleb, technologové ale i vlastníci objektů zhotovených z vápenců nebo vápenných materiálů. Čeští i rakouští vědci a restaurátoři na něm představí výsledky přeshraničního projektu „Nanolith“, který se zabývá použitím nanomateriálů pro udržitelnou konzervaci historických sochařských a architektonických děl z litavských vápenců.

V první části workshopu bude účastníkům představena skupina tradičních litavských vápenců, které byly v historii těženy a hojně využívány pro sochařské a kamenické účely v příhraničních regionech. Památky i objekty zhotovené z těchto vápenců vyžadují odpovídající péči v podobě konzervace a restaurování s využitím vhodných technologií.

Příspěvky o možnostech konzervace litavských vápenců přednesou čeští i rakouští restaurátoři, o možnostech hodnocení provedených konzervačních zásahů promluví děkan Fakulty restaurování Univerzity Pardubice Ing. Karol Bayer a koordinátorka projektu za Centrum excelence Telč Ing. Zuzana Slížková, PhD. Své poznatky ze sousední země představí také kolegové z Univerzity užitého umění ve Vídni.

V odpolední praktické části si účastníci workshopu budou moci prohlédnout připravené ukázky využití vápenných nanomateriálů na vápencích, budou si je moci sami odzkoušet i odnést domů malý vzorek pro jejich vlastní zkoušky.

„Vápenné nanomateriály jsou stále v oboru restaurování kamenných památek z vápence poměrně mladou technologií. Chtěli bychom posluchačům na workshopu představit naše zkušenosti nejenom z laboratoře, ale i z běžné restaurátorské praxe, kde jsme měli možnost vápenné nanosuspenze odzkoušet na pěti památkách v Čechách a Rakousku,“ vysvětluje MgA. Michaela Navrátilová z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Workshop pořádá Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i. – Centrum Excelence Telč a Fakulta restaurování Univerzity Pardubice ve spolupráci s Územním odborným pracovištěm Národního památkového ústavu v Telči. Jako hosté byli přizváni zástupci projektového partnera z Univerzity užitého umění ve Vídni, kteří se podělí o své zkušenosti v dané problematice.

Projekt Nanolith (M00264) je spolufinancován Evropskou Unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj z programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013“.

Bližší informace:

MgA. Dana Macounová
Fakulta restaurování UPa
telefon 728 078 319
e-mail Dana.Macounova@upce.cz