Dostal jsem se na VŠ - co teď?

8. 7. 2007 | Přijímací řízení

Přinášíme vám druhý díl rad úspěšným uchazečům o studium na VŠ. Tentokrát si vezmeme na mušku koleje, menzy, shánění učebnic a brigády.

Přinášíme vám druhý díl rad úspěšným uchazečům o studium na VŠ. Tentokrát si vezmeme na mušku koleje, menzy, shánění učebnic a brigád.

KOLEJE ČI PRIVÁT Máte-li chuť, můžete jistě už od prvního semestru bydlet na privátu. Většina prváků ale volí méně složitou variantu, tedy kolej. Mezi její hlavní výhody už dávno nepatří výrazně nižší cena než u privátu, zato je k nezaplacení co se týče sdílení informací s ostatními studenty a „společenského života“. Na většině škol platí pravidlo, že prváci mají na kolejích přednost. Jak si kolej vybrat? Poptejte se známých, popř. si koleje osobně prohlédněte. Pokud požádáte vrátné, třeba vám i ukážou nějaké pokoje. Volbu koleje nepodceňujte, ne vždy platí, že to nejdražší je také nejlepší. Zjistěte si, jak daleko jsou koleje od vaší školy, zda je tam internet, kolik se platí za spotřebiče, zda je tam společenská místnost a jakou mají koleje pověst.

MENZA S menzou si zatím nedělejte starosti. Postačí, když se na ní zeptáte na začátku školy. První týden bývá beztak orientační, řada škol v jeho průběhu organizuje informační schůzky pro prváky.

PŘED NÁSTUPEM DO ŠKOLY Zjistěte si, zda vaše katedra organizuje pro prváky nějaký integrační kurz. Pokud ano, rozhodně ho zkuste. Bude pak mnohem snazší cítit se příjemně mezi novými spolužáky. Dále si najděte přesné datum začátku školy. První týden se někde rovnou učí, jinde probíhají jen informační schůzky, které můžete vynechat. V prváku bychom vám však doporučili pro jistotu na ně zajít.

UČEBNICE Stále více škol poskytuje svým studentům studijní materiály v elektronické podobě. Jinde si však musíte všechna skripta a učebnice kupovat. Někde mají na začátku roku burzu učebnic, ale pravidlem to ani zdaleka není. První semestr bývá nejnáročnější, takže pokud máte chuť, bude se vám jen hodit, přečtete-li si dopředu pár knih – různé „Úvody do…“ se nikdy neztratí.

BRIGÁDA Plánujete při škole pracovat? Během prvního semestru doporučujeme spíše počkat, jak budete vše zvládat, ale pokud na brigádě trváte, zjistěte si na internetu pracovní agentury ve vašem univerzitním městě. Můžete se u nich přirozeně zaregistrovat už během prázdnin.

Další články k tématu