Co dělat po maturitě, když ne vysokou?

30. 5. 2012 | Rady maturantům

Co dělat se svým životem po maturitě? Nad tím dumá většina středoškoláků celý poslední rok studia. Velká část z nich se bude hlásit na vysokou školu. Pokud vás ale univerzita neláká nebo se na svou vysněnou školu nedostanete, nemusíte zoufat – jsou i jiné možnosti. (pozn.: článek byl aktualizován 23. 2. 2014 (lč))

Neuděláte přijímací zkoušky, nemůžete si vybrat obor, nemáte na vysokou školu peníze nebo vás prostě neláká. Co tedy máte dělat po ukončení střední školy? Pojďme si projít některé z možností.

Zaměstnání

Tato možnost je nasnadě, zvláště u absolventů specializovaných středních škol a u těch, kdo si vysokou školu nemohou z finančních důvodů dovolit. Nemít vysokou školu neznamená, že jste něco méně; pokud budete úspěšní, můžete mít i vyšší plat než leckterý vysokoškolák. Najít uplatnění na pracovním trhu však může být poměrně náročné. Zaprvé se budete se zřejmě chtít zaregistrovat na pracovním úřadě. Pokud nenajdete zaměstnání přes známé, může být hledání práce docela tvrdý oříšek. Nevzdávejte se však. Zkuste následující postupy:

  • procházejte servery uveřejňující pracovní nabídky. Jedním z největších takových serverů je Jobs.cz, zkuste se podívat také na Profesia.cz a na Zaměstnání.cz
  • informujte se na vaší střední škole, zda nemají nějakou (třeba i internetovou) nástěnku pro pracovní nabídky
  • někdy je dobré neodpovídat pouze pasivně na nabídky, ale aktivně obejít a obepsat vyhlédnuté firmy a nabídnout jim své služby
  • pokud vás láká podnikání, první dva roky budete mít různé úlevy na daních a poplatcích – stát se tak snaží podporovat začínající podnikatele
  • pokud se vám delší dobu shánění nedaří, snižte nároky. Smiřte se pro začátek raději s nižším platem (než s žádným) a buďte ochotní dojíždět nebo dělat nějakou dobu nepříliš atraktivní práci, pokud vidíte následnou možnost kariérního růstu – všechno je důležitá zkušenost.

Jazyková škola, rekvalifikační kurzy

Strávit jeden rok na jazykové škole není vůbec k zahození – zlepšíte si jazyk, udržíte si status studenta a přitom nebudete natolik vytížení, abyste nestíhali jiné věci. Cena jednoho roku na jazykové škole může být kolem 20.000 – 30.000 Kč za rok a na konci zpravidla absolvujete jazykovou zkoušku. „Jazykovka“ však není jediná možnost, můžete se poohlédnout také po různých rekvalifikačních kurzech. Mnohé z nich jsou skutečně zajímavé a do praxe vám dají více než vysoká škola. Záleží na tom, co vás zajímá – můžete se stát rekvalifikovaným masérem nebo i fotografem, můžete si dodělat specifický řidičský průkaz nebo intenzivní přípravný kurz na vysokou. Rekvalifikační kurz vás k vysněnému zaměstnání může posunout stejně nebo i více než vysoká škola. Ostatně je rozhodně lepší být dobrý a spokojený masér s rekvalifikačním kurzem než špatný a nešťastný účetní s vysokou ekonomickou.

Cesta do zahraničí

Existují různé možnosti, jak se levně dostat do zahraničí a získat tam praxi, jazykové dovednosti, přivydělat si nebo prostě cestovat. Můžete skloubit třeba dobrovolnictví a studium. Hodit se vám mohou následující stránky:

  • INEX-SDA pořádající krátkodobé i dlouhodobé dobrovolnické pobyty v zahraničí
  • Workaway.info, kde si můžete domluvit libovolně dlouhý dobrovolnický pobyt kdekoliv na světě
  • GoAbroad.com, kde si můžete najít i placenou práci
  • stránky nabízející au pair pobyty, například AuPairWorld
  • a nebo můžete vyrazit s pomocí nějaké organizace, například Student Agency.

V zahraničí lze i studovat – mnoho škol nabízí třeba roční kurzy, za které nezískáte titul, ale třeba jen nějaké osvědčení. Mnohé z nich jsou financovány z evropských fondů, a tak školné nebude vysoké. Také nejrůznější agentury takové studium zařizují a snadno je podle vámi zvolené země najdete na internetu (je to například Ef-Czech nebo již zmíněná Student Agency).

Kompletní přehled informací najdete také třeba na stránkách NaZkušenou.cz.

Foto: Stock.Xchng