Atraktivnější plat nebo vyšší hodnota na trhu práce: Výhody MBA studia

23. 9. 2022 | PR články

Výhody MBA studiaAbsolventi na institutu CEMI si získání titulu MBA pochvalují – vyplývá tak z průzkumu agentury STEM/MARK zaměřené na přínos MBA v době pandemie a následné geopolitické i ekonomické krize.

Studium MBA otevírá dveře novým pracovním příležitostem, učí lépe reagovat na změny a pomáhá čelit výzvám, které svět businessu přináší – a to navzdory nepříznivým podmínkám v podobě pandemie nebo geopolitické krize. Alespoň taková jsou zjištění nejnovějšího průzkumu provedeného prestižní agenturou STEM/MARK mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, který je největším poskytovatelem MBA studia v České a Slovenské republice.

Studium MBA poskytuje stabilitu v nejistých časech

Více než 80 % absolventů MBA studia na CEMI je přesvědčeno, že studium otevírá dveře novým pracovním příležitostem – a to i v nejistých a krizových dobách, jako je pandemie či geopolitická a ekonomická krize. Téměř 75 % absolventů rovněž uvedlo, že zisk titulu MBA udržel, či dokonce zvýšil jejich hodnotu na trhu práce navzdory pandemii a následné krizi způsobené válkou na Ukrajině a přidruženými ekonomickými problémy. Díky získanému titulu MBA se také celých 67 % absolventů během pandemie méně obávalo o své zaměstnání či podnikání.

Z provedeného průzkumu vyplývá, že MBA studium učí své studenty lépe reagovat na změny a navrhovat inovativní řešení v nejistých dobách – alespoň je o tom přesvědčeno 85 % absolventů. Na druhou stranu jen 2 % studentů nepovažuje studium v současné době plné nejistoty za přínosné.

Absolventi si polepšili navzdory turbulentní době

Téměř 60 % absolventů MBA studia v průzkumu uvedlo, že se jim během pandemie dařilo stejně, či dokonce lépe než před koronavirovou krizí – a domnívají se, že se na jejich úspěchu mimo jiné podílelo i absolvované MBA studium. Z výsledků průzkumu je patrné, že se absolvování MBA oboru pozitivně podepisuje i na platovém ohodnocení.  V průměru si totiž absolventi MBA studia na institutu CEMI polepšili o více než 230 000 Kč ročně, na pozicích ve středním a TOP managementu dokonce až o téměř 280 000 Kč. Schválně, zkuste si sami spočítat, kolik by mohlo MBA studium pomoci vydělat třeba právě vám.

Konkurenční výhoda nebo vyšší plat – to jsou jen některé z přínosů MBA studia

Titul MBA absolventům otevírá dveře k mnoha pracovním příležitostem, které by jinak neměli. Může být klíčem k cennému povýšení, například na manažerskou pozici u stávajícího zaměstnavatele nebo v nové společnosti. S titulem MBA je také možné změnit profesní dráhu nebo se ucházet o řadu různých pracovních pozic, které vyžadují pokročilé manažerské vzdělání.

Studium MBA lze skloubit s prací i péčí o rodinu

Jednou z dalších výhod studia MBA je možnost pracovat a zároveň se učit – a to díky koncepci studia s převažujícím podílem online vzdělávání. Studenti tak neztrácí čas dlouhým dojížděním. Návratnost investice do studia je tedy o to rychlejší, neboť během jednoho roku potřebného na absolvování studia nedochází ke ztrátě výdělku.

Namísto toho institut CEMI nabízí programy MBA, které umožňují přidat studium do pracovního rozvrhu a přitom si zachovat rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Někteří zaměstnavatelé dokonce svým zaměstnancům studium MBA platí. Nikdy proto není na škodu probrat tuto možnost se zaměstnavatelem během procesu podávání přihlášky. Pracovat na plný úvazek a zároveň získat titul MBA online je velký závazek, ale díky možnosti udržet si zaměstnání je to pro mnoho profesionálů v oboru reálná příležitost.

Jedenáct prestižních českých MBA oborů včetně možnosti studovat v angličtině

Kromě 11 plně online MBA oborů vyučovaných v českém jazyce si studenti mohou zvolit ze dvou anglických oborů, jež jsou vyučovány zahraničními lektory. CEMI navíc nabízí i obor MBA Flexi, jehož náplň si lze ve druhém semestru sestavit podle vlastních potřeb.

V případě českých MBA oborů mají všichni studenti během prvního semestru společnou manažersky zaměřenou výuku. Druhý semestr je naplněn výukou odborných předmětů, které se liší na základě studijní specializace. Každý student má navíc možnost si ve druhém semestru vybrat dva volitelné předměty na základě svých preferencí.

Jak probíhá MBA studium?

Online MBA studium je navrženo tak, aby ze studentů učinilo vysoce kvalifikované vedoucí pracovníky v oblasti managementu, kteří jsou zběhlí v rozhodování, vedení, analýze a komunikaci.

K přijetí ke studiu je zapotřebí ukončené bakalářské studium – a to i bez praxe, či středoškolské studium zakončené maturitní zkouškou a následná manažerská praxe.

Do MBA studia lze nastoupit dvakrát ročně – buď na podzim (říjen), nebo na jaře (březen). Standardní doba trvání studia je 12 měsíců, nicméně studenti mají rovněž možnost studium ukončit s předstihem v předtermínu – a to již za 9 měsíců.

Studium MBA oborů probíhá 100% online formou, odpadá tak problém se zdlouhavým dojížděním. Vzhledem k online povaze studia lze studovat odkudkoliv – z kanceláře, domova, nebo třeba z dovolené. Prezenční podobu pak má pouze úvodní soustředění a závěrečná obhajoba diplomové práce. Obhajobou diplomové práce je také celé MBA studium zakončeno.

Jednotlivé obory lze studovat buď v českém jazyce, nebo v angličtině. V případě českého oboru MBA si studenti mohou vybrat volitelné předměty v angličtině a kromě odborných dovedností tak trénovat i jazyk.

Institutem CEMI od roku 2011 prošlo již přes 2 000 studentů – čímž se řadí mezi nejvýznamnější a největší poskytovatele MBA studia ve střední Evropě. V březnu 2022 byl zahájen již 22. ročník kurzů MBA.

Další články k tématu

Online MBA studium: Cesta k udržitelnější budoucnosti

Online MBA studium: Cesta k udržitelnější budoucnosti

Úspora nejen času a peněz, ale také přírodních zdrojů nebo energie. To jsou jen některé z pozitivních dopadů online studia MBA. Poptávka po vzdělávání na dálku roste. Jeho oblibu navíc umocnila pandemie. Není divu – tento způsob e-learningové výuky je šetrnější nejen k peněžence, ale také k přírodě. O ušetřeném čase ani nemluvě. Online MBA studium na institutu …

Aktivity při vysoké škole, které vedou k dreamjobu

Aktivity při vysoké škole, které vedou k dreamjobu

Praxe při vysoké škole bývá často podceňovaná. Studenti se věnují studiu a častěji tráví čas s kamarády, než aby si dělali hlavu s praxí a zkušenostmi, které mohou v tento čas získat brigádami/kratšími úvazky. Každý student, který má v životopise uvedenou praxi zároveň ke svému studiu, dostává u pohovoru body navíc. Nemusí to však být klasický pracovní poměr nebo …

Veletrh MBA programů vás přesvědčí, že má tento titul smysl

Veletrh MBA programů vás přesvědčí, že má tento titul smysl

Letošní 4. ročník, online veletrhu profesního vzdělávání CAMBAS opět hostí Vysoká škola NEWTON. Podle Jiřího Koleňáka, člena předsednictva CAMBAS, je to signál směrem k veřejnosti, že kvalitní celoživotní vzdělávání nabývá v Česku stále většího významu. Online veletrh akreditovaných programů MBA se uskuteční 28. února 2024 od 17:00 a je určený všem zájemcům o studium MBA …