Univerzita Pardubice zve na chemický jarmark uprostřed kampusu

17. 6. 2011 | Tiskové zprávy

O tom, že věda a technika, a chemie obzvlášť, nejsou nudné, se mohou všichni zájemci přesvědčit ještě před prázdninami. Univerzita Pardubice ve spolupráci s Českou chemickou společností a akciovou společností Unipetrol připravila na středu 22. června populárně-naučný „happening” plný her, zábavy a pokusů pod názvem CHEMICKÝ JARMARK UPROSTŘED KAMPUSU.

Akce se uskuteční se ve středu 22. června mezi 9. a 16. hodinou na tzv. akademickém náměstí před Fakultou chemicko-technologickou uprostřed univerzitního kampusu v Pardubicích – Polabinách.

„Chemický jarmark představí vědu ve zcela novém světle. Děti i dospělí budou mít šanci vyzkoušet si nejrůznější pokusy vlastním zážitkem,” přibližuje program chemického jarmarku prof. Tomáš Wágner, garant akce, a doplňuje: „Chemie, ale i fyzika či matematika patří v poslední době bohužel k těm méně oblíbeným oborům, mnohdy za to může pouhá neznalost toho, co tyto disciplíny vlastně obnášejí. Není to jen o vzorečcích, tabulkách a početních příkladech. Tyto obory nám naopak pomáhají poznávat svět kolem nás a pochopit nejrůznější přírodní zákonitosti. A díky spolupráci se společností Unipetrol, která je generálním partnerem chemického jarmarku, tak můžeme ukázat svět vědy a techniky zábavně a hravě.”

Na jarmarku se budou moci všichni zájemci ještě před prázdninami přesvědčit, že chemie není nudná věda či disciplína, ale jedná se naopak o fascinující přírodovědný obor. Na dvaceti speciálních stáncích, které se představí na ploše akademického náměstí, naleznou nejrůznější chemické a fyzikální hrátky a pokusy nebo matematické hlavolamy.

Ve vnitřních prostorách Fakulty chemicko-technologické čeká návštěvníky naučná show populárního vědce britského původu Michaela Londesborougha. Se zajímavými pokusy se představí ve dvou třicetiminutových vystoupeních – od 11 a od 14 hodin.

Tajnůstkáře jistě zaujme stánek zabývající se neviditelností předmětů nebo prezentace inkoustů pro účely utajení. Kdo má naopak zálibu ve vaření, neměl by si nechat ujít návštěvu molekulární kuchyně, v níž si může případně uvařit vlastního alginátového hada. A jako bonus se zde naučí, jak se z ovoce může stát elektrárna budoucnosti. Hned několik stánků bude věnováno navíc problematice solární energie. Návštěvníci jarmarku si tak budou moci postavit auto na solární energii či se podívat na dům u vycházejícího slunce.

V rámci prezentace generálního partnera chemického jarmarku společnosti Unipetrol si návštěvníci budou moci ochutnat produkty molekulární gastronomie nebo soutěžit o jízdní kolo a další ceny. Pozvání Unipetrolu přijal také známý český automobilový závodník Roman Kresta, který se v Pardubicích představí i se svým závodním vozem, ve kterém používá tradiční značku motorového oleje Mogul dceřiné společnosti Paramo. Hasičský sbor Parama na akci představí svůj pěnový hasicí vůz a vysokozdvižnou plošinu. Prezentaci Unipetrolu doplní vzorky ropných produktů, automobilová cisterna dceřiné společnosti Petrotrans a mobilní laboratoř pro testování paliv společnosti SGS.

„Jsme rádi, že můžeme návštěvníkům jarmarku zábavnou formou předvést ukázky využití chemických znalostí v praxi. Každý školák, který se rozhodne pro budoucí studium chemie, je pro nás a náš obor velmi důležitý,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Piotr Chełmiński.

V rámci jarmarku do pardubického univerzitního kampusu zavítají také další české střední a vysoké školy. Vlastní stanoviště zde bude mít Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, která představí své studijní obory. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze přiveze program zaměřený na paliva a energie, Ostravská Univerzita si pro návštěvníky jarmarku přichystala zkumavkovou střelnici, Univerzita Palackého v Olomouci se pro změnu představí se stánkem věnovaným chemické vegetaci.

Chemický jarmark se koná v rámci Mezinárodního roku chemie 2011 a v rámci projektu MŠMT IPN Podpora technických a přírodovědných oborů, v němž je Univerzita Pardubice regionálním koordinátorem pro Pardubický kraj. Tento projekt je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Generálním partnerem akce je Unipetrol, a. s.
Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Pardubice.

Bližší informace a kontakt:
prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc.
Fakulta chemicko-technologická
odborný garant Chemického jarmarku uprostřed kampusu
telefon 466 036 765, mobil 724 905 425
e-mail tomas.wagner@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
manažerka projektu
Regionální koordinátor PTPO pro Pardubický kraj
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz