Učte se jako Rory z Gilmorových děvčat

30. 10. 2023 | Stojí za přečtení

Učte se jako Rory z Gilmorových děvčat
Podzim to jsou svíčky, měkoučké svetry, hrnek horkého čaje k tomu gauč a něco pohodového v televizi – třeba Gilmorova děvčata. Nic totiž není víc pohodově podzimního než městečko Stars Hollow obývané barvitými charaktery v čele s duem matky a dcery. U seriálu si můžete odpočinout, ale také v něm najít akademickou inspiraci. Která jiná postava je víc spjatá s akademickými úspěchy a učením než Rory Gilmorová?

Nesrovnávejte se s ostatními

Jednou z ústředních dějových linek seriálu je rivalita mezi Rory a její spolužačkou Paris Gellerovou. Je to však dost jednostranný boj. Zatímco Paris se ze všech sil snaží Rory ve škole trumfnout, naše Gilmorovic děvče k válce přistupuje stoicky, soustředí se sama na sebe a nakonec je to ona, kdo Paris akademicky trumfuje.

Během studia na vysoké škole, stejně jako v průběhu jakékoliv jiné životní etapy, je porovnávání se s druhými toxické a hlavně kontraproduktivní. Každý pracujeme jiným tempem, každému vyhovuje jiný styl učení. Klíčové je najít si ten svůj, držet se ho a dojít do vítězného konce.

Na hřeben zapomeňte

I když se o „Gilmorkách“ asi nikdy nedalo říct, že by byly neupravené, musíme si uvědomit, že to byly postavy z fiktivního světa a jejich protagonistky za sebou měly tým stylistů a maskérů. V reálném světě vysokoškolského studia prostě občas není čas na česaní, převlékání z pyžama a – přiznejme si to – někdy ani na sprchu. Takže zapomeňte na hřeben a přepněte se na plno do studijního režimu, protože, jak by řekla Rory, koho zajímá, jestli jste hezcí, když propadnete u zkoušek?

Čtěte, čtěte, čtěte

Rory můžete jen výjimečně vidět bez knihy. Jednu si s sebou bere dokonce i na rande! Za celou sérii, alespoň podle toho, co jsme mohli jako diváci vidět, přečetla přes 400 knih. I když tolik knih rozhodně přečíst nemusíte, čtení je to nejlepší, čím své studijní výsledky můžete vylepšit.

Podporuje kritické myšlení, pomáhá zlepšit paměť a koncentraci. To jsou věci, bez kterých se žádný student neobejde. A rozhodně se nemusíte omezovat jen na tituly, které máte v sylabu. Naopak! Čím rozmanitější bude vaše četba, tím lépe.

Kafe, kafe, kafe

Gilmorova děvčata jsou neodmyslitelně spjatá s kávou. Moc dobře totiž vědí, že bez kofeinu se to prostě nedá. Co jiného vám umožní přežít celonoční učící maraton? Vedle kávy, nebo pokud preferujete, hrnku silného zeleného čaje, si musíte dopřát taky nějakou lahodnou odměnu. Ani Rory by se nezvládla učit bez brambůrků a sladkostí. Takže si i vy vyberte svůj „doping“.

Najděte si svůj studijní strom

V jedné z památných epizod Rory zaplatí klukovi s časopisem o náklaďácích 20 dolarů za místo pod stromem. Protože je to její studijní strom. Protože Rory moc dobře ví, jak důležitě je mít ideální studijní místo. A ví to i odborníci. Vhodné studijní místo totiž dokáže znásobit efektivitu učení.

Někomu vyhovuje naprosté ticho, někdo kolem sebe naopak potřebuje ruch. Mělo by to každopádně být místo, kde si cítíte pohodlně, ale zase ne tak pohodlně, že tam usnete. Možná to bude chvíli trvat, Rory to zabralo celou epizodu, ale jakmile to místo najdete, nenechte si ho vzít!

 

Zdroje: Junkee, HerCampus

 

 

 

 

Další články k tématu

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích. 1)     Ambice na Julliardu Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý …

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …