Studujte nejprestižnější světové školy - z domova!

11. 3. 2016 | Přijímací řízení

Cambridge, Oxford, Harvard, Stanford. Chcete si vyzkoušet, jaké je studovat na podobných světoznámých univerzitách? Je to možná snazší, než jste mysleli…

Mít v životopise napsané studium na některé z nejprestižnějších světových univerzit je snem mnoha (budoucích) vysokoškoláků. Mnoho z nich ale netuší, že je to ve skutečnosti jednodušší, než si možná myslí. A to díky on-line kurzům a takzvanému on-line degree. O co jde?

On-line degree

On-line titul získáte, pokud vystudujete školu nikoliv prezenčně, ale pomocí internetových přednášek a kurzů, které mnoho škol nabízí. Studovat můžete bakalářské, magisterské i doktorské programy.

Ne každý program na internetu je samozřejmě kvalitní. Najdou se ale i takové, které se od prezenčních kurzů prakticky neliší. Například on-line titul z Kolumbijské univerzity je stejně zasloužený jako ten z prezenčního studia, protože studenti mají stejné profesory, kurzy, domácí úkoly, testy i požadavky na závěrečnou práci. Stejný případ je i on-line magisterský titul z New York University Tandon School of Engineering.

Pokud chcete kvalitní vzdělání on-line, budete muset hledat. Ne všechny kurzy jsou totiž kvalitní. A ne ze všech dostanete titul. Pozor, titul také neplatí všude, pokud vystudujete například americkou vysokou školu, budete mít titul platný nejspíše jen v USA.

Studium i bez titulu

On-line kurz si můžete udělat “jen tak”, bez toho abyste poté dostali titul. Můžete se věnovat něčemu, co vás zajímá a o čem byste rádi věděli víc. Každý rok se na ně přihlásí několik milionů studentů.

Školy nabízejí nejrůznější předměty od humanitních studií přes ekonomiku až po technické zajímavosti.

Co za to

Některé kurzy jsou samozřejmě placené, ale my jsme pro vás vybrali ty, za které neutratíte ani korunu. Přednášky těchto kurzů jsou zpravidla natočené, můžete si je pustit kdykoliv chcete a zda splníte zadané domácí úkoly je také pouze na vás.

Oblasti svého zájmu hledejte například na následujících stránkách:

Distance Learning Portal – http://www.distancelearningportal.com/

EDX – https://www.edx.org/

Open 2 study – https://www.open2study.com/

Alison – https://alison.com/

Study.com – http://study.com/

Příklady konkrétních univerzit

MIT (Massachusetts Institute of Technology) – http://ocw.mit.edu/index.htm – zde najdete přes dva tisíce kurzů od biologického inženýrství po management.

University of California – Berkeley – http://webcast.berkeley.edu/ – už od roku 2005 můžete studovat Berkeley online. Vyberte si například astronomii, právo nebo filosofii.

Yale – http://oyc.yale.edu/ – stránka Open Yale Courses nabízí video přednášky z mnoha předmětů. Pokud chcete být aspoň trochu jako Rory z Gilmorových děvčat, tohle je místo pro vás.

Placené kurzy

Nevěříte-li ničemu, co je zadarmo a nevadí vám rozbít prasátko kvůli studiu on-line, zkuste například následující školy. Vybrali jsme pro vás samozřejmě samá zvučná jména. :)

Cambridge – http://www.ice.cam.ac.uk/…line-courses

Harvard – http://online-learning.harvard.edu/courses

Oxford – https://www.conted.ox.ac.uk/courses/online/

John Hopkins University – https://www.jhu.edu/…mics/online/

Stanford – http://online.stanford.edu/courses

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu

Na Unicorn vysoká škola je možné studovat plně online odkudkoliv, i v angličtině

Na Unicorn vysoká škola je možné studovat plně online odkudkoliv, i v angličtině

Unicorn Vysoká škola vzdělává lidi v oblasti IT a businessu už od roku 2007. Vychovala celou řadu odborníků, kteří se dokážou uplatnit jak v Česku, tak v zahraničí. Jedním z nich je i Jakub Rykr Šindelář, který vystudoval program Business Management. Jak na studium vzpomíná a jak moc se Unicorn Vysoká škola změnila? Jakub Rykr …