Studijní průměr místo zkoušky dospělosti. Premiér chce zavést úřednickou maturitu

8. 3. 2021 | Aktuality

urednicka_maturitaPremiér Andrej Babiš chce navrhnout, aby letošní maturanti mohli získat takzvanou úřednickou maturitu. Znamenalo by to, že by středoškoláci dostali maturitní vysvědčení vypočítané z průměru za celou dobu studia.

„Chci navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol. A to i v rámci vzdělávání dospělých, kteří si dodělávají středoškolské vzdělání,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Studenti, kteří by s výsledkem úřednické maturity nesouhlasili, by poté skládali klasickou zkoušku. Ta by měla letos sestávat ze společné části v podobě didaktického testu a ústní či praktické zkoušky. Slohy z češtiny a cizích jazyků ministerstvo školství kvůli pandemii koronaviru stejně jako loni zrušilo.

Ministr školství Robert Plaga s premiérovým návrhem nesouhlasí. Podle mluvčí Anety Lednové však ministerstvo nyní jedná se zástupci škol ještě o dalších změnách maturity. Důvodem je stále se zhoršující epidemická situace v Česku. Kvůli ní přešly na začátku března na distanční výuku první a druhé ročníky základních škol, které se dosud vzdělávaly prezenčně. Doma se musí nově učit i školkové děti.

„Proto i nyní reagujeme na nový vývoj a intenzivně se zabýváme i možnými úpravami maturitní zkoušky. Ve hře jsou například posuny termínů či úpravy obsahu, a to tak, aby byla zohledněna jak složitá situace studentů, tak zachována odbornost a význam maturitní zkoušky jako takové, včetně srovnatelné úrovně,“ řekla Lednová s tím, že jasno by mohlo být na konci týdne.

Zástupci škol uznávají, že by se maturita měla přizpůsobit aktuální situaci, návrh Babiše se jim ale také nezamlouvá. Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové učitelé chápou, že maturanti mají letos k přípravě složitější podmínky než obvykle. “Určitě k tomu budeme při maturitách přihlížet, ale myslím si, že je to vstup do dospělosti a že by tu maturitu (studenti) měli zvládnout,” řekla a dodala, že úřednická maturita by absolventy znevýhodnila na trhu práce.

Podobný názor zastává i předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. “Jít cestou administrativní maturity s tím, že kdo bude chtít, tak si ji složí, to je naprosto nesystémové opatření,” řekl Zajíček. Podle něj by se o úředních maturitách mělo diskutovat až případně v létě, pokud by do té doby nebylo možné zkoušky konat. I potom by se ale mělo zajistit, aby všichni získali maturitu stejným způsobem, dodal.

I přes nesouhlas zástupců chce Babiš úřednickou maturitu začít prosazovat. „Já jsem ale rozhodnut, že toto navrhnu, protože celý letošní rok byl pro studenty extrémně náročný a myslím si, že jiná by měla být i maturita,“ uvedl. „Kdo celé tři nebo čtyři roky pilně studoval, tak bude mít samozřejmě pěkné maturitní vysvědčení,“ dodal.

Zdroje:
seznamzpravy.cz, iHNed.cz