Studijní plány: Skončit magistrem nebo pokračovat na doktorát?

14. 11. 2023 | Inspirace

magisterské a doktorské studium
Úspěšně jste zakončili magisterské studium a přemýšlíte co dál? Rozhodování může být složité, obzvlášť pokud nemáte představu, jak by měla vypadat vaše budoucí kariéra. Můžete se vydat rovnou na pracovní trh, anebo dál studovat a získat titul PhD. Obojí má své pro i proti.

Magisterské studium

Magisterské studium zpravidla trvá dva roky, přičemž na českých veřejných vysokých školách můžete bez poplatků studovat i tři roky. Magistra můžete studovat ve stejném oboru jako bakaláře, anebo přehodit výhybku a vyzkoušet úplně jiný obor. Pokud jste například na bakaláři studovali žurnalistiku, můžete se na magistru „přeorientovat“ na public relations, nebo z techniky zamířit do světa financí.

Studium je kombinací přednášek a seminářů, výzkumu a praxe, která vrcholí magisterskou prací a závěrečnými zkouškami. Studenti získají pokročilé znalosti a schopnosti v daném oboru jsou připraveni na budoucí akademickou či profesní dráhu.

Doktorské studium

Doktorské studium je výrazně delší než to magisterské. Zpravidla trvá čtyři až šest let v závislosti na konkrétním studijním oboru i tempu studenta. Cílem studia je získat pokročilé výzkumné dovednosti pro kariéru v akademickém prostředí. Typický doktorský obor zahrnuje přednášky a semináře, vlastní výzkum a je završené dizertační prací. Na rozdíl od magisterského studia je to doktorské úžeji zaměřeno na jednu konkrétní oblast, případně problematiku, vybraného studijního programu.

S titulem PhD můžete pracovat v akademickém prostředí jako vyučující, výzkumník anebo se stát stálým členem dané katedry.

Výhody magisterského studia

  • Délka: většina magisterských studií zabere dva roky, pokud vysokoškolák neprodlužuje studium
  • Specializované znalosti: magisterský obor je navržený tak, aby si studenti osvojili specializované znalosti v určitém oboru. Díky tomu mají absolventi vyšší šanci nalézt uplatnění ve vystudovaném oboru na pracovním trhu.
  • Magisterský titul může otevírat dveře k lépe placeným pracovním příležitostem a k možnosti posunout se na kariérním žebříčku výš.

Nevýhody magisterského studia

  • Omezené kariérní možnosti: magisterský titul nemusí být dostatečnou kvalifikací pro některá zaměstnání, jako je například práce ve výzkumu či v akademické sféře.
  • Omezená možnost výdělku: magisterský titul může pomoct v získání lepší práce, ale na vyšší finanční ohodnocení v některých případech dosáhnou jen lidé s titulem PhD.
  • Magisterský program nenabízí stejné příležitosti pro vlastní výzkum jako doktorské studium.

Výhody doktorského studia

  • Doktorské programy studenty vybaví vysoce specializovanými znalostmi a dovednostmi v konkrétním oboru. To znamená, že šikovní absolventi jsou v daném oboru považováni odborníky.
  • Výzkumné příležitosti: doktorské studium nabízí rozsáhlé příležitosti k výzkumu, publikaci vědeckých textů a dalším akademickým úspěchům.
  • Pokud chcete vyučovat na vysoké škole, bez PhD se zpravidla neobejdete.
  • Absolventi doktorského studia můžou díky titulu v některých případech dosáhnout na vyšší platové ohodnocení.

Nevýhody doktorského studia

  • Délka: dokončit doktorský program obvykle trvá čtyři až šest let a vyžaduje mnoho času a odhodlání.
  • Omezené kariérní možnosti: pokud se student nechce věnovat výzkumu nebo učit, budoucí zaměstnavatel nemusí k titulu v některých případech vůbec přihlédnout.
  • PhD programy mohou být intenzivní a stresující. Vyžadují dlouhé hodiny výzkumu a práce.
  • Doktorská stipendia na některých fakultách a univerzitách stále nejsou natolik vysoká, aby z nich studenti dokázali vyžít. Vedle náročného studia tak musí doktorandi často i pracovat.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Pětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští …

Firmy shání absolventy technických oborů

Firmy shání absolventy technických oborů

Jedním z kritérií při výběru studijního oboru je budoucí uplatnění. To nejrychleji najdou absolventi technických oborů. Naznačuje to tradiční souboj firem o absolventy středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji. Firmy tam totiž inzerují více pracovních technických pozic, než kolik je absolventů daných oborů. „Včera jsme měli na pohovoru čerstvého absolventa elektrikáře. Ale je to vzácnost, …