Pomoc absolventům aneb Jdi pracovat!

5. 12. 2011 | Studentský život

Je tomu už téměř rok, co vody prostudentsky zaměřených webů rozčeřil portál věnovaný především aktuálním či budoucím hledačům zaměstnání z řad absolventů vysokých škol. Jmenuje se Jdi pracovat! a stojí za ním studenti a absolventi brněnské Masarykovy univerzity.

Web Jdi pracovat! se orientuje především na uplatnitelnost čerstvě dostudovaných odborníků v jednotlivých oborech a také na aktuálně dostupné možnosti na trhu práce. Zvláštní sekci tu pak tvoří zkušenosti samotných studentů s hledáním práce, jejím nalezením nebo radami pro ty, které brzy podobné záležitosti čekají. Lze se tu tedy dozvědět třeba to, jak se hledala práce čerstvě dostudované antropoložce nebo co všechno radí studenti, kteří absolvovali obor právo.

Užitečné informace ovšem přináší i relativně čerstvá rubrika Práce v zahraničí, kterou tvůrci portálu postupně plní nejrůznějšími radami a zpověďmi těch, kteří ji absolvovali. Podobně koncipované jsou i sekce Stáže, Brigády či Zaměstnání, v nichž lze najít několikero užitečných rad, kde a jak hledat a nebo naopak jak nenaletět. To vše doplněno o rady personalistů nebo interaktivní sekcí věnovanou dotazům čtenářů. Příjemným nástrojem je určitě to, že lze jednotlivé články, jsou-li tematicky zaměřeny, vyhledávat i prostřednictvím volby konkrétního oboru, který uživatele zajímá. Čím však naopak portál Jdi pracovat! určitě není, je propracovaný pracovní portál naplněný nabídkami práce či brigády. V tomto ohledu spolupracuje web s externím poskytovatelem.

Za vznikem portálu Jdi pracovat! stojí Petra Klobasová, která na MU vystudovala žurnalistiku. Popudem k založení webu jí prý byly zejména zkušenosti, které nabyla během četných pohovorů a samotných již vyzkoušených prací. Její redaktorský tým pak tvoří studenti a absolventi MU pocházející z nejrůznějších fakult a oborů. I to je možná důvodem, proč portál postihuje tak široké spektrum oblastí, na které každý práci hledající člověk může narazit. S portálem je pak svázaná také stejnojmenná tištěná brožura, distribuovaná zdarma na půdě MU. Jeho zatím třetí vydání vyšlo v první půlce listopadu.

Zdroj: jdipracovat.cz