Spolupráce praxe a vysoké školy je důležitá

10. 8. 2010 | Tiskové zprávy

(Brno, 26. července 2010) Jak důležitá může být spolupráce mezi firmami a univerzitou si dnes uvědomuje téměř každý člen akademické obce a začínají si to uvědomovat i firmy. Jak ale můžeme přispět k rozvoji takové spolupráce? A jaké možnosti máme při hledání takovýchto cest ke spolupráci? Jedna z důležitých cest je přímo na VUT v Brně. A to s pomocí TT Pointu – odborníků, kteří mohou pomoci.

TT Point VUT v Brně je novým projektem Útvaru transferu technologií, jeho hlavním cílem je podpořit spolupráci mezi akademickou sférou a soukromým sektorem. „*Rádi bychom vytvořili síť spolupracujících společností s VUT a jeho jednotlivými součástmi a to z prostého důvodu*,“ dodává manažerka projektu, Ing. Dagmar Vávrová a pokračuje, „*na VUT je velké množství zajímavých nápadů, které je nutné dostat do praxe, a proto jsme tady my.*“

Významnou úlohu v práci** TT Pointu** sehrává také ochrana duševního vlastnictví a nabídka konzultací jednotlivým vědcům, firmám, či jiným subjektům. „*Každý se může obrátit na náš útvar, pokud bude potřebovat radu, jak ochránit a prodat svůj nápad, s prosbou o zprostředkování kontaktu s firmami nebo pomoci při jednání s firmami. Naším hlavním cílem je, aby se Vysoké učení technické v Brně mohlo prezentovat kvalitním výzkumem a vývojem a excelentními výsledky této práce zaměstnanců a studentů,*“ dodává Ing. Vávrová.

Získání firem pro spolupráci začíná být nutností pro jakoukoli vysokou školu, přínos je oboustranný a je zde velký potenciál pro podporu také z EU. „*Některé firmy si toto uvědomují, ale zatím je to jen malá hrstka, naším cílem je představit vůbec možnosti spolupráce firmám a říct jim, v čem spočívají největší výhody, důležité je, aby i firmy začaly být iniciativní a přinášely nápady pro spolupráci, popřípadě věděly kam se mají obrátit, a kde jim pomohou, či poradí*,“ dodává Ing. Vávrová. Veškeré podklady a informace o možnostech spolupráce mohou firmy najít na www.tt.vutbr.cz. „*V současné době bude velký potenciál zejména v možnostech spolupráce při druhém kole Inovačních voucherů, kdy dochází k podpoře spolupráce firmy a vysoké školy.“ *

Na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií působí Bc. Jiří Wagner, Fakultě chemické je styčnou osobou Ing. Tomáš Opravil, PhD., Fakultu informačních technologií zastupuje Ing. Vladimír Pavelka, Fakultu strojního inženýrství Mgr. Ing. Eva Pekárková, Ph.D. a na Fakultě stavební působí Ing. Božena Vacenovská. „*Naše práce, zvláště na velkých fakultách, se může někdy zdát býti mravenčí, ale uvědomujeme si dobře, jak může být významná pro všechny strany*,“ svorně hlásí tým manažerů vztahu k aplikační sféře TT Pointu. Více informací se můžete dozvědět na www.tt.vutbr.cz, nebo na e-mailu vavrova@ro.vutbr.cz.

Posláním Útvaru transferu technologií je napomáhat komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT, podporovat tím rozvoj školy a přispívat ke zvýšení inovačního potenciálu regionu a jeho hospodářskému rozvoji.

Tiskový kontakt:
Jiří Wagner

Útvar transferu technologií VUT v Brně
Mail: wagner@feec.vutbr.cz
GSM: 604 504 695
www.tt.vutbr.cz

Další články k tématu