Slovenské VŠ vychází studentům v mnohém vstříc

9. 3. 2011 | Studium v zahraničí

Studujete na vysoké škole a patříte k těm, kteří musí platit školné? Nevěšte hlavu, možná vám půjčí univerzitní nadace. Nevíte si rady s centralizovanou elektronickou přihláškou? Utěšit svou duši můžete v univerzitním pastoračním centru. Přečtěte si, čím se kromě jazyka výuky liší slovenské vysoké školství od studia v Česku.

Vraťte mi mé školné!

Povinnost placení školného není na Slovensku povinná pro každého studenta. Z hlediska zákona má každý nárok na jedno bezplatné studium v denní formě studia a standardní délce na každém stupni vysokoškolského vzdělávání. Podmínkou ale je, aby k zápisu či přijetí došlo až po 1. září 2007, protože od tohoto data se student může rozhodnout, na které vysoké škole budou případně platit a na které ne.
Kdo tedy školné platí? Jsou to například externisté (dálkoví studenti), studenti, kteří zvládají studium na dvou vysokých školách zároveň, nebo ti, kteří z nějakého důvodu jedno studium ukončili a započali nové. Zákon se může zdát poněkud omezující, Slovensko ale nabízí několik alternativ, jak případnou finanční tíseň řešit.
Ještě před zavedením školného existovaly při vysokých školách nadace, které podporovaly a stále podporují studenty, kteří např. kvůli sociálnímu statusu potřebují finanční pomoc. Vyhledávaný je také poměrně propracovaný systém stipendií. Je také možné, že při nastalém zmatku při změně zákona došlo k úřední chybě a student zaplatil, i když nemusel. V takovém případě existuje možnost požádat o vrácení školného. Veškeré důležité informace poskytne web portalvs.sk.

Jedna přihláška za všechny

Slovensko se vůbec snaží svým studentům cestu ke vzdělání zjednodušit. Za takový krok bychom mohli považovat i snahu vlády o vytvoření centralizované elektronické přihlášky na vysoké školy. Centrální rozvojový projekt podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a jeho cílem je sjednocení administrace přihlašování a přijímacího řízení a vytvoření transparentního prostředí pro uchazeče o studium na vysokých školách. Jednoduše řečeno: vše rychle, přehledně, pohromadě a hlavně online.
Pilotní provoz projektu byl spuštěn v roce 2009, kdy se ho zúčastnily tři vysoké školy. Do dnešního dne se však nepodařilo navázat plnou spolupráci se všemi slovenskými vysokými školami. Dokonce i ty, které se plně zapojily do účasti na projektu, stále vyžadují současně i zaslání papírové přihlášky. Podle aktuálních informací by nyní mělo být možné vyplnit přihlášku do všech bakalářských oborů akreditovaných na Slovensku.

Náboženství hraje na Slovensku stále silnou roluNáboženství hraje na Slovensku stále silnou roli

Ze zumby rovnou na mši

A na závěr o něco pozitivněji. V českých ateistických podmínkách (jak se rádo zdůrazňuje) jsme si zvykli odsouvat záležitosti náboženské pokud možno co nejdál od vědeckého bádání a statistiky ukazují stále menší počet věřících. Možná by nás proto překvapilo, kdyby na naší vysoké škole mělo vzniknout aktivní pastorační centrum. Pro některé slovenské univerzity jde ale o naprostou samozřejmost.
Jako příklad zde uvedeme aktivity Univerzitního pastoračního centra sv. Jozefa Freinademetze při Univerzitě Komenského v Bratislavě. Tato organizace rozhodně není nějakým skanzenem či elitním spolkem, je to spíše centrum poskytující odpočinek (posezení, čaj, klid na učení), zábavu (společenské hry, společenský tanec), sportovní vyžití (ping-pong, zumba) a samozřejmě duchovní posilu (možnost modlitby v kapli). Studenti mohou také navštěvovat mše, využít možnosti zpovědi či duchovního poradenství, zúčastnit se večerních modliteb, ale i předmanželské přípravy. A to rozhodně není málo.

Zdroje:
Školné.sk
Portál VŠ
Přihláška VŠ
Univerzitní pastorační centrum

Zdroj fotografií: stock.xchng