Program prince Philipa učí studenty mimo školní lavice

13. 8. 2023 | Stojí za přečtení

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu
V květnu Česko navštívil princ Edward, bratr současného krále Velké Británie Karla III. Jeho kroky zamířily mimo jiné za účastníky programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, který v roce 1956 založil jeho otec princ Philip. Od roku 1995 se do programu mohou zapojovat i čeští studenti ve věku 13 až 24 let. Cílem programu je rozvíjet schopnosti žáků a studentů i mimo školní lavice.

V současnosti je do programu zapojeno přes 320 institucí a 7500 účastníků. Ti se v rámci programu věnují hodinu týdně dvěma konkrétním aktivitám, ve kterých se chtějí zdokonalit a dobrovolnické činnosti.

Například šestnáctiletá, studentka Gymnázia Most Adéla si zvolila francouzský jazyk, protože má příbuzné ve Francii. Z pohybových činností si vybrala fitness v posilovně a jako dobrovolnice sbírá odpadky. „Ve všem jsem se zlepšila a naučila režimu, ale za nejpřínosnější považuji dobrovolnictví. Nejen, že tím dělá člověk něco pro sebe, ale ještě pomáhá ostatním a svému okolí,“ popisuje studentka, jakou pro ni měla přínos účast v programu.

Studenti se programu účastní po šest až 18 měsíců. To se odvíjí podle toho, jaké úrovně chtějí dosáhnout. Předem zvolená úroveň určuje i výši vstupního poplatku, který se pohybuje mezi 200 až 600 korunami.

Studenty a žáky během celého programu provází vedoucí, kteří fungují jako mentoři a učitelé a motivují je k lepším výkonům. Absolventi programu získají mezinárodně uznávaný certifikát, který jim v budoucnu může pomoct například při přijímacím řízení na zahraniční vysokou školu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Kam musíte vyrazit, pokud chcete studovat elfy

Kam musíte vyrazit, pokud chcete studovat elfy

Přišla vám někdy vaše škola vyloženě divná? Tak to jste nejspíš ještě neslyšeli o škole čar a kouzel v Kalifornii, nebo akademii mořských pan na Filipínách. Pokud vás kouzla ani moře nelákají, můžete začít studovat obor gladiátor nebo Santa Claus. Kde najdete tyhle školy? Čtěte! Školy čar a kouzel (USA) Salem v Americe proslul nechvalně známými čarodějnickými …

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Prestižní britská univerzita Cambridge přiznala, že profitovala z otrokářství, sama ale žádné otroky vlastnit neměla. Vyplývá to ze závěrů studie, kterou si škola nechala zpracovat. Univerzita se vzhledem k výsledkům nyní rozhodla rozšířit stipendijní programy pro černošské studenty. V plánu má také financování dalšího výzkumu otrokářství. Konkrétní profit univerzity Cambridge z otrokářství měl spočívat v tom, že škola přijímala …

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se …