Práce v zahraničí – jakou zemi zvolit? Část II.

20. 9. 2008 | Studium v zahraničí

V prvním díle speciálu o práci v zahraničí a nezbytnostech, na které je třeba myslet před odjezdem, jsme se zaměřili na země „zaoceánské“. Tentokrát se pokusíme přinést informace těm, kteří za zkušenostmi a penězi hodlají vyjet sice za hranice, ale rádi by zůstali v Evropě.

Velká Británie Velká Británie patří stále k těm nejoblíbenějším zemím především díky příslibu velkého výdělku. Dobrou zprávou je, že občané ČR již nepotřebují vyřizovat pracovní povolení, musí však být zaregistrovaní v seznamu pracovníků (poté, co si najdete práci, je třeba vyplnit formulář a poslat jej na imigrační úřad). Nutně musíte mít také tzv. NI number (číslo pojištěnce), které vám vydá anglický pracovní úřad. S hledáním práce vám mohou pomoci poradci organizace EURES, soukromé agentury nebo můžete sami zkoušet štěstí např. na webech, popř. až na místě v denním tisku. Minimální mzda je nově od října 2008 pro pracovníky do 18 let 3,53 £ na hodinu, u pracovníků 18–21 let je to 4,77 £/hod a od 22 let 5,73 £ na hodinu. Pro vrácení daně po návratu domů byste měli vyplnit formulář P85(s) a správně ukončit pobyt a práci formulářem E305, který si nechte vystavit ještě ve Velké Británii.

Podrobné informace a formuláře najdete na této adrese této adrese.

Irsko Ani země legend, piva a zelených strání nevyžaduje po českých občanech žádné pracovní povolení. Musíte pouze zažádat o tzv. irské číslo PPS (Personal Public Service). Toto číslo v Irsku předložíte svému zaměstnavateli a ten oznámí daňovému úřadu, že u něj pracujete. O vrácení daní později požádáte formulářem P50, po ukončení pracovního poměru potom vyplníte formulář E301. Práci můžete hledat rovněž přes organizaci EURES, na webu (např. FAS) nebo přes agenturu. Minimální mzda pro dospělé pracovníky je 8,65 € za hodinu. Informační brožuru v českém jazyce si můžete stáhnout zde.

Další informace najdete na tomto odkazu.

Německo Západní sousedé lákají především snadnou dostupností a jazykem, který nemálo Čechů ovládá. Pro získání práce je nutný souhlas příslušného pracovního úřadu (Agentur für Arbeit), existují ale výjimky, kdy tento souhlas není nutný (např. práce Au-pair či dobrovolnictví). Žádosti o pracovní povolení se rovněž liší podle typu práce, kterou chcete vykonávat (sezónní práce, spojení práce se studijním pobytem, pomocné práce, au-pair). V případě, že zůstanete dobu kratší než 3 měsíce, nemusíte žádat o povolení k pobytu. Práci nejlépe najdete na jedné z mnoha internetových stránek (např. Jobs.de, Jobkurier).

Veškeré další informace a formuláře najdete zde.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Pokud by vás zajímaly informace i o jiných zemí, popř. máte-li nějaké otázky či tipy, kontaktujte nás!

Další články k tématu