Pět otázek pro... Radima Jančuru

28. 12. 2009 | Stojí za přečtení

„Výška mě naučila rozlišovat věci na důležité a nedůležité,“ říká Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency a Podnikatel roku 2005. Jaký vliv měla na jeho úspěchy škola a co by dnešním vysokoškolákům poradil?

O podnikavém rodákovi z Ostravy Radimu Jančurovi (37) se v poslední době mluví hlavně v souvislosti s pokusem o vstup na české železnice. Avšak bez ohledu na to, zda se mu podaří na tratě své žluté vlaky dostat nebo ne, toho už teď dokázal hodně. A to nejen v oblasti české dopravy: pomáhá zprostředkovat letenky, práci i studium v zahraničí tisícům Čechů. Přitom v jeho studijních letech musel do Anglie cestovat za prací ilegálně. Právě tam se zrodil jeho nápad pomoci studentům v Česku za zkušenostmi z „velkého světa“. Psal se rok 1993 a Jančura založil Student Agency. Jak na svá studijní léta vzpomíná?

foto: www.studentagency.cz

1) Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Studoval jsem v letech 1990 – 1995 VUT v Brně, elektrofakultu, a později i podnikatelskou fakultu. Elektriku jsem si vybral, neb jsem vystudoval střední průmyslovku elektro. Podnikatelku jsem nakonec nedokončil – byl jsem vyhozen :-). V té době jsem už měl svoji Student Agency, dopoledne jsem lítal mezi elektrofakultou a podnikatelskou, odpoledne jsem chodil do práce, to jsem ještě neměl žádného zaměstnance. Po první neudělané zkoušce jsem si nechal už jen elektro a Student Agency :-)

2) Co Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese

Na vysoké škole je krásné, že získáte pět skvělých let navíc, abyste si mohli rozhodnout, co vlastně chcete. Výška mě naučila rozlišovat věci na důležité a nedůležité…

3) Kdybyste si mohl vybrat dnes znovu, co byste studoval a kde? Volil byste možnost studia v zahraničí?

Určitě zahraničí. Každý by měl prožít alespoň jeden rok „venku“, podle mého názoru je rok v zahraničí více, než pět let na vysoké v ČR.

4) Co se vám vybaví, když se řekne „studentský život”?

Pařky!!! Pivo, pivobály!

5) Co byste vzkázal těm, kteří se chtějí hlásit na obor, který jste studoval vy, popřípadě uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Každý se musí rozhodnout sám. Nakonec většina pracuje mimo svůj studovaný obor, přesto vzdělání je to nejcennější, co můžeme dostat. Motto Student Agency je: „Vzdělání je banka, která nikdy nezkrachuje“.

Další články k tématu