Přihlášky k bakalářskému studiu na jedné z fakult Univerzity Pardubice již jen do konce týdne

1. 3. 2015 | Tiskové zprávy

Jedna ze sedmi fakult Univerzity Pardubice – Fakulta zdravotnických studií – přijímá přihlášky do bakalářského studia již jen do konce tohoto týdne.

Zájemci o další z 51 studijních oborů bakalářského studia, které fakulty Univerzity Pardubice uchazečům o vysokoškolské studium letos nabízejí, se mohou hlásit ještě v březnu, na umělecké obory Fakulty restaurování v Litomyšli dokonce až do poloviny května.

Na Fakultu zdravotnických studií, kde končí přijímání přihlášek ke studiu v následujícím akademickém roce 2015/2016 již 28. února, se tradičně hlásí velké množství zájemců. Fakulta přijme do svých bakalářských studijních oborů 270 uchazečů, kteří se budou připravovat na profesi všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotnického záchranáře či radiologického asistenta, případně zdravotně-sociálního pracovníka.

Zájem o obory většinou několikrát převyšuje počty přijímaných studentů, kteří musejí projít příjímacími zkouškami a testováním.

Vloni byl přijat takto každý třetí uchazeč o studium na fakultě, ale např. na obor Zdravotnický záchranář se dostal až každý devátý zájemce, na všeobecnou sestru každý pátý či na porodní asistentku každý čtvrtý uchazeč.

Fakulty Univerzity Pardubice nabízejí letos zájemcům o vysokoškolské studium širokou škálu studijních oborů řady disciplín v bakalářském, magisterském a doktorském stupni studia – celkem 65 studijních programů s téměř 130 obory. Do 51 oborů bakalářského studia ve 26 studijních programech budou fakulty univerzity přijímat přes 3 tisíce uchazečů-středoškoláků.

Termíny pro podání přihlášek do bakalářského studia na jednotlivé fakulty UPa:
Fakulta zdravotnických studií: do 28. února 2015 přijímací zkouška
Dopravní fakulta Jana Pernera: do 15. března 2015 bez přijímací zkoušky
Fakulta ekonomicko-správní: do 15. března 2015 bez přijímací zkoušky
Fakulta filozofická: do 31. března 2015 přijímací zkouška
Fakulta chemicko-technologická: do 31. března 2015 bez přijímací zkoušky
Fakulta elektrotechniky a informatiky: do 31. března 2015 bez přijímací zkoušky
Fakulta restaurování: do 15. května 2015 přijímací zkouška

Nejžádanější bakalářské obory v posledních letech:

Bakalářské obory na fakultách Univerzity Pardubice s největším počtem podaných přihlášek v loňském roce:

  1. Ekonomika a provoz podniku, Fakulta ekonomicko-správní
  2. Veřejná ekonomika a správa, Fakulta ekonomicko-správní
  3. Všeobecná sestra, Fakulta zdravotnických studií
  4. Management podniku, Fakulta ekonomicko-správní
  5. Zdravotní laborant, Fakulta zdravotnických studií
  6. Informační technologie, Fakulta elektrotechniky a informatiky

Bakalářské obory s největším přetlakem (podaných přihlášek ku počtu přijímaných) vloni:

  1. Anglický jazyk pro odbornou praxi (275/40), Fakulta filozofická
  2. Zdravotnický záchranář (188/35), Fakulta zdravotnických stu­dií
  3. Všeobecná sestra (419/90), Fakulta zdravotnických studií
  4. Anglický jazyk – specializace v pedagogice (166/40), Fakulta filozofická
  5. Porodní asistentka (166/45), Fakulta zdravotnických stu­dií
  6. Ekonomika a provoz podniku (656/190), Fakulta ekonomicko-správní

Zájemcům o vysokoškolské studium doporučujeme:

  • orientace mezi obory na vysokých školách není úplně jednoduchá – nepodléhejte líbivým názvům oborů, prostudujte si pečlivě nabídku oborů a obsah studia a předmětů jednotlivých oborů a fakult – informace jsou k dispozici on-line na internetu

Univerzita Pardubice je univerzitou s širokým zaměřením, která připravuje absolventy různých oborů od uměleckých, přes humanitní a zdravotnické, ekonomické, obory související s dopravou, až po obory technické a technologické, jako je například elektrotechnika, informatika, dopravní stavitelství či chemie. Uplatnitelnost našich absolventů je dobrá, málokdo hledá práci delší dobu.

  • důležitý je váš zájem, aby vás obor, který si vyberete, bavil celý život a byli jste schopni se přizpůsobit měnícím se potřebám trhu práce
  • žebříčky a hodnocení fakult a oborů berte jen jako doplňkovou informaci, nejosvědčenější dle ohlasu současných vysokoškoláků jsou dobře míněné osobní reference a zkušenost např. z návštěvy dnů otevřených dveří nebo jiných informačních dní pořádaných přímo našimi fakultami, při nichž se seznámíte i s prostředím školy a jejím zázemím

Univerzita Pardubice patří mezi školy s dobrým zázemím pro studium i volnočasové aktivity. Nabízíme širokou škálu oborů, za kterých je možné si vybrat. Již v průběhu studia je možné pracovat na atraktivních projektech, které poskytují zajímavé výsledky. Studenti mohou část studia strávit na jiné vysoké škole v zahraničí. Většina našich budov je umístěna v jednom areálu a vše je velmi blízko. Naše objekty jsou buď nové, nebo opravené a mají všechny moderní vybavení. Pardubice jsou městem, které zcela jistě uspokojí různé zájmy mladých lidí. Na univerzitě studuje v letošním akademickém roce 2014/2015 na 10 tisíc vysokoškoláků.

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz