Nové obory na FF MU

26. 4. 2008 | O studijních oborech

Počínaje podzimním semestrem 2008 je možno na Filosofické fakultě v Brně studovat dva nové obory – Mediteránní studia a Překladatelství anglického jazyka.

MEDITERÁNNÍ STUDIA

O oboru: Tento studijní obor má za cíl studentům nabídnout ucelené jazykovědné, literární a historické poznatky týkající se jazyků spojených se středomořským kulturním prostorem. Forma studia: Zatím je možné ho studovat jen v bakalářském programu, student si může zvolit mezi jedno- a dvouoborovým studiem. Přijímací zkoušky: Přijímačky obsahují takzvaný oborový test – to je písemné prověření uchazečových znalostí v oblasti dějin starověku (v rozsahu středoškolského učiva, důležitá je i znalost základních děl antické literatury, základů řecké mytologie a starověkého výtvarného umění), zeměpisných znalostí starověkého i současného Středomoří a jazykové kompetence (na výběr je z angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny a španělštiny). Plánovaný počet přijatých uchazečů: 25 Absolventi: Po dokončení oboru Mediteránní studia by měl absolvent důkladně umět jeden románský jazyk a novořečtinu a mít dostatečné povědomí o literární historii všech významných kultur ze středomořské oblasti. Podle své volby se může specializovat i na antickou kulturu, filosofii a nejvýznamější architektonické památky.

PŘEKLADATELSTVÍ ANGLICKÉHO JAZYKA

O oboru: Tento obor má studentům pomoci získat praktické i teoretické předpoklady pro překladatelskou práci z anglického jazyka. Forma studia: Obor Překladatelství anglického jazyka se studuje v magisterském programu, jedno- i dvouoborově. Přihlásit se mohou absolventi bakalářského studia jakéhokoli oboru, tedy nejen angličtiny. Přijímací zkoušky: Předpokladem pro studium tohoto oboru je výborná znalost českého a anglického jazyka , vztah k práci s textem a zájem o nejen kulturní dění v anglicky mluvících zemích. Přijímací zkoušky mají písemnou a ústní část. Písemná část prověřuje uchazečovu znalost angličtiny, češtiny, všeobecný rozhled a orientaci v textu, ústní část má za úkol prověřit motivaci studenta při pohovoru. Plánovaný počet přijatých uchazečů: 17 Absolventi: Ten, kdo získá v oboru Překladatelství anglického jazyka magisterský titul, by měl prokazovat výbornou znalost jak mateřského, tak anglického jazyka, měl by být vybaven technickými znalostmi pro překladatelskou práci a měl by se orientovat v kultuře, reáliích a aktuálním dění zvolené anglofonní země.

Více informací najdete na: www.phil.muni.cz