Nezvyklé obory a povolání

9. 11. 2015 | O studijních oborech

Možná jste jako malí chtěli být piloti, hasiči, učitelé, popeláři nebo zvěrolékaři. Napadlo vás ale, že byste mohli studovat arteterapii, choroby koní nebo třeba vinařství?

Možná se na vysokou školu teprve chystáte a rozhodujete se, co bude vaše životní poslání. Možná studujete, nebo už máte vysokou za sebou, ale přemýšlíte o změně oboru. Možná vás zajímají kuriozity českého vysokého školství. A možná se jenom nechcete učit, tak brouzdáte po internetu a hledáte důvod k prokrastinaci. Pro vás všechny jsme našli deset nejkurióznějších oborů, které můžete na českých vysokých školách navštěvovat. Připraveni? Tak čtěte dál!

injection

1. Adiktologie

Adiktolog se z vás může stát na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. A co že pak vlastně budete dělat? Budete se zabývat závislostmi, jejich původem, léčbou, nebo i prevencí. Takže obor vhodný pro všechny, kdo by chtěli přestat (nebo naopak začít) pít a kouřit.

2. Arteterapie

Pokud ve vás dřímá umělecká duše a věříte, že prostřednictvím vizuálního vyjádření ulevíte svojí duši, vydejte se do jižních Čech. Léčbu pomocí výtvarných aktivit můžete studovat na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

horses

3. Choroby koní

Tento doktorský obor najdete na Fakultě veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Jestli vás nelákají koně, můžete studovat choroby volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad, přežvýkavců a prasat, psů a koček nebo ptáků, plazů a drobných savců.

4. Gerontologie

Pokud vás zajímá stáří a stárnutí, podejte si přihlášku na doktorský program Gerontologie. Najdete ho na 1. a 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. A jak že se jmenuje ten Němec, který nám pořád schovává věci?

5. Krmivářství

Jak správně namíchat koktejl, aby mělo vaše sele co nejvíc libového masa, aby vaše slepice snášely ta nejlepší vejce nebo aby váš chrt běhal ze všech nejrychleji – to všechno vás naučí v magisterském programu Krmivářství na Mendelově univerzitě v Brně.

deers

6. Myslivost

Pokud jste hádali, že tento obor najdete na České zemědělské univerzitě v Praze, pak máte bod. Jak poznat dvanácteráka a proč se radši držet dál od bachyně se selaty, to vám prozradí na oboru Myslivost. Navíc z toho můžete mít i doktorát – a to nejen v Praze, nýbrž i na brněnské Mendelově univerzitě.

7. Protistologie

Autorka tohoto článku přiznává, že do dnešního dne slovo protistologie neslyšela. Pokud také nevíte, co si pod tímto oborem představit, tak vězte, že budete studovat jednobuněčné eukaryoty, tedy prvoky. Už se chytáte? Ne? Tak víc vám vysvětlí na magisterském programu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

8. Stavba letadel

Jestli vám nestačí vědět, že letadlo drží ve vzduchu pomocí magie, podrobněji s vámi tuto problematiku rozeberou v magisterském oboru Vysokého učení technického v Brně. Jen nevíme, jestli se pak letu letadlem budete bát více, nebo méně.

corks

9. Vinohradnictví a vinařství

Kde jinde studovat v Česku víno než na Moravě? Bakalářský obor Vinohradnictví a vinařství najdete na Mendelově univerzitě v Brně. Tak na zdraví!

10. Wellness specialista

Tento obor je určený všem, kdo se zaobírají péčí o člověka, o jeho osobní pohodou, kondicí a životním stylem. Alespoň to píší na webových stránkách Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra, spol. s r.o., kde obor můžete studovat. Pokud rádi relaxujete, je pro vás jako stvořený.

Zdroj obrázků: freeimages.com