„Nevýhoda studia na Slovensku? Žádná mě nenapadá!“

30. 9. 2010 | Studium v zahraničí

„Žilina je překrásné město a za žádné jiné bych ji nevyměnil,“ říká hrdě žilinský student Daniel Martynek a vysvětluje, proč bylo jeho rozhodnutí pro studium na Slovensku přirozené a proč si jako Čech na slovenské škole nepřipadá nijak nepříjemně.

Daniel Martynek (22) z moravskoslezské obce Písečná nastoupil po absolvování Střední průmyslové školy stavební v Havířově na Žilinskou univerzitu studovat obor Objekty dopravních staveb, který se dnes jmenuje stavitelství. Proč zamítl Ostravu, Brno i Prahu a odešel do Žiliny? Má na škole status cizince? Nezalitoval svého rozhodnutí někdy?

Jak ses dostal ze severu Čech ke studiu na Slovensku?

Na střední jsme měli jednoho učitele, který byl Slovák žijící v Česku. A ten jednou nadhodil zajímavou myšlenku. Proč bych se měl na studia trmácet někam do Brna, Prahy nebo Ostravy, když mám Žilinu za kopcem? Nabízejí tam můj studijní obor a jako Čech mám na Slovensku nárok na výhody zahraničního studenta.

A ty jsou jaké?

Především mám jako zahraniční student automaticky koleje, které bych třeba v Ostravě, která je od mého bydliště stejně daleko jako Žilina, nedostal.

Koleje bys však pravděpodobně dostal v Brně nebo Praze…

To sice ano, ale ne za čtyřicet dva eur měsíčně (úsměv).

Plynou z toho, že jsi zahraniční student, i nějaké další výhody?

Jako člověk s jiným přízvukem a řečí jdu těžko přehlédnout. Nejsem díky tomu anonymní student s číslem, ale právě naopak. Všichni si mě pamatují už od momentu, kdy je pozdravím. Při zkoušení se mě vyptávají na to, odkud přesně jsem, a vzpomínají na svá studia a místa, kde byli na brigádách, na chmelu a podobně. Většina vyučujících naší fakulty totiž studovala v Česku. Když je třeba něco vyřídit, posílají učitelé vždycky mě. Říkají: „No veď vieš Dano, ty si Čiech a oni sú na ťeba taký zlatý.“ Ale možná je to taky i mojí povahou. Jsem hodně otevřený a upovídaný.

Pokud jsi tak otevřený, dokázal bys i otevřeně odpovědět na populární otázku, jestli jsou hezčí Češky nebo Slovenky?

(smích) Odpovím diplomaticky. Na kráse stejně ve finále nezáleží. Ale Slovenky a Češky řadím k nejkrásnějším ženám na světě. Někdy, když nakupuji v Bille anebo sedím v menze… No, je to až k neuvěření, „co“ se tam prochází!

Daniel Martynek těsně před maturitou (zdroj: archiv Daniela Martynka

Daniel Martynek těsně před maturitou (zdroj: archiv Daniela Martynka)

Naučil ses za tu dobu, co na Slovensku studuješ, mluvit plynule slovensky?

To ne. Slovenština není vlastně zas tak těžká, nejtěžší je přízvuk, který mají Slováci na jiných slabikách než my. Sice se lepším, ale na škole můžu mluvit i psát česky, tak proč bych toho nevyužil. Navíc bych byl sám proti sobě, protože si myslím, že čeština Slovenky tak trochu přitahuje, je to takové… jak bych to řekl… okouzlení něčím jiným. Stejně tak jako většinou nás Čechy přitahuje právě slovenština.

Zatím jsi mluvil spíš o výhodách studia na Slovensku. Můžeš zmínit i nevýhody?

Teď jsi mě tedy zaskočila. Asi mě nic nenapadá. Maximálně jen to, že ztrácím kontakt se svými spolužáky ze střední, kteří se rozutekli po České republice, ale tomu bych asi tak jako tak nevyhnul. Ale rozhodně svého rozhodnutí nelituji. Žilina je překrásné město. Lidi nás tady berou jako své. Ehm, tedy až do nějakého toho mistrovství světa nebo olympiády (úsměv).

Nevadí ti třeba, že během roku musíš neustále používat různé měny, české koruny a slovenské eura?

Ne, už jsem si zvykl. Po příjezdu si hned vyměním nějaké peníze nebo je vyberu z účtu. Jediný problém je snad s tím, že eura se snadněji utrácí. Do Česka bych eura rozhodně nechtěl.

Ovlivnila tě nějak slovenská kultura?

Jelikož už odmala vyrůstám v oblasti, která je u polských i slovenských hranic, takže jsem ze všech těch kultur nasával už odmala. Líbí se mi třeba slovenské lidové kroje stejně jako ty naše gorolské… myslím, že celkově jsou si naše kultury hodně podobné. Jediné, co jsem na Slovensku zatím neskousl, je obliba borovičky.

Byly někdy momenty, kdy jsi zalitoval, že jsi nezůstal v Česku?

Byly. Tenhle rok, když probíhala slovenská reforma vysokých škol a hromadně se měnily a rušily obory. Měli jsme dost krušné časy, naše kolegy z Bratislavy dokonce jakoby ze dne na den vyhodili a znovu zapsali do jiného studijního oboru. Nám naštěstí jen změnili studijní plány a stalo se tak s přechodem ze zimního na letní semestr, takže jsme na tom byli ještě poměrně dobře. Ale jednu stavební fakultu tuším i zavřeli… ale nerad bych šířil fámy, nejsem si jistý, proč tomu vlastně bylo…

Setkal ses někdy s nechápavou reakcí, když jsi někomu řekl, že studuješ na Slovensku?

Tak s takovými reakcemi se setkávám naprosto běžně. Češi znají především ČVUT a VUT a o tom, že je dobrá stavební škola i v Žilině, neví. Ale to je jejich věc, já jsem v Žilině spokojený.

Dovedeš si představit, že bys tam zůstal i po studiích?

Jistě, proč ne?

Více informací:

stránky žilinské univerzity, oficiální stránky města Žilina.