Nevíte, co o prázdninách? Rozšiřte svou znalost jazyků nebo dalších dovedností

4. 7. 2013 | Studium v zahraničí

Chtěli byste prázdniny využít zajímavě, efektivně a současně užitečně? Během prázdnin se koná velké množství letních škol u nás i v zahraničí, kde se můžete zdokonalit v cizích jazycích, ale také získat další dovednosti, které se vám budou hodit do vašeho životopisu. (pozn.: článek byl 27. 4. 2014 aktualizován (lč))

Rádi byste během prázdnin investovali do svého vlastního rozvoje? Nebo během školního roku nestíháte navštěvovat kurzy? Možnosti letních vzdělávacích programů jsou téměř nepřeberné. V tomto článku najdete několik tipů, kde a jak si o prázdninách rozšířit své znalosti a získat nové dovednosti.

Najděte si kurz na míru

Pokud už víte, v čem byste se rádi zdokonalili, vyzkoušejte hned ze začátku vyhledávač v kurzech a školeních společnosti Jobs.cz. Pokud nevíte, zkuste si nechat vyhledat alespoň výpis všech letních škol a kurzů v databázi. Vyhledávat můžete také podle ceny, délky trvání, termínu, lokality či úrovně.

Přes prázdniny rodilým mluvčím?

Rodilý mluvčí se z vás asi nestane – pravda však je, že za dva měsíce se můžete zdokonalit v cizím jazyce skutečně významným způsobem. Možností je několik, záleží na vás, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Letní kurzy v České republice

Pokud o prázdninách chodíte třeba na brigádu, nebo i z finančních důvodů chcete zůstat v pohodlí domova, mohou vám vyhovovat letní kurzy pořádané jazykovými školami přes prázdniny. Kurzy jsou různou měrou intenzivní, výuka se může konat jednou týdně i každý den.
Velkým poskytovatelem takových kurzů je například firma Tutor. Nabízí výuku osmi jazyků: angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny, ruštiny, čínštiny a konečně češtiny pro cizince, a to v pěti větších českých městech. Ve vyhledávači si můžete nastavit dobu konání kurzů, intenzitu i účel – přes prázdniny můžete konverzovat, ale také se připravit na mezinárodní zkoušky, jako je FCE či TOEFL. Chodit na kurz můžete jednou týdně i jednou denně, podle vašich preferencí.
Pražští studenti mají možností nejvíce – nabízí se jim dále třeba Institut jazykového vzdělávání s podobnými možnostmi a velkým výběrem jazyků, jako poskytuje firma Tutor. Studenti z Brna mohou zase využít firmu Jazykové centrum Correct s nabídkou deseti jazyků (včetně například arabštiny). V Brně, Ostravě a Opavě funguje jazyková škola Hello taktéž s velkým výběrem jazyků, v Praze a v Brně jí konkuruje také škola Berlitz. Dále si můžete vybírat podle jazyka – například angličtinu vyučuje firma LITE ve třinácti českých městech, za francouzštinou můžete vyrazit do některé pobočky Alliance Française (nachází se v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzni, Ostravě a Českých Budějovicích). Letní jazykové kurzy nabízí také některé vysoké školy – například Filozofická fakulta Masarykovy univerzity či Západočeská univerzita v Plzni.

Jazykové školy v zahraničí

Chcete-li spojit vzdělávání s výletem do zahraničí, za větší cenu, ale současně s více zážitky, můžete vyrazit na zahraniční jazykový kurz. Existuje několik agentur, které tuto možnost zprostředkovávají. Jednou z nejznámějších je Student Agency, která má v nabídce přes třicet zemí – za studiem můžete odjet nejen do Británie, Irska či Francie, ale také do Chile, Peru, Číny, na Barbados či do Guatemaly. V nabídce jsou i kurzy s bydlením v rodině lektora, takže poznáte i cizí kulturu. Ceny se pochopitelně liší podle země a délky pobytu – zatímco dva týdny na Maltě stojí něco přes sedm tisíc a dva týdny v Hamburku pouze něco přes čtyři tisíce, do Chile můžete jet už od deseti tisíc – jde však pouze o cenu kurzu, není v ní započítána letenka a další služby.
Dalším poskytovatelem je například agentura Jazykové pobyty ESL se sedmi jazyky v nabídce (kromě hlavních světových jazyků je zde zajímavostí japonština či nizozemština). Vyjet můžete do mnoha zemí – ať už do USA, Belgie, Francie, do Švýcarska, Kanady nebo Japonska. Kurzy mimo jiné na půdě zahraničních vysokých škol nabízí firma EF – Education First, ze dvanácti jazyků si můžete vybrat u agentury Intact. Nabídka agentur zprostředková­vajících kurzy je velmi široká a konkrétní porovnání cen a podmínek je vždy třeba zjistit podle konkrétní lokality.

Nechci se učit jazyk, zajímá mě film či programování

V nabídce letních kurzů pochopitelně nejsou jen jazyky. Například již zmíněná agentura Tutor nabízí velké množství nejazykových kurzů, včetně například přípravných na přijímací zkoušky, na opravný termín státní maturity či kurzů profesních a rekvalifikačních. Za získáváním profesních znalostí a dovedností je možné také vyjet do zahraničí – například společnost CZECH US nabízí výměnné pobyty v Dánsku, kde se můžete naučit třeba programovat. Jste-li již vysokoškolským studentem, využít můžete možnosti jet na některou z univerzitami pořádaných letních škol.

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …