Na univerzity třetího věku chodí stále více seniorů

29. 3. 2013 | Aktuality

Již zhruba čtyřicet tisíc lidí v České republice navštěvuje univerzitu třetího věku. Například na Vysoké škole ekonomické studuje přes 580 seniorů. Necelá polovina z nich má vysokoškolské vzdělání. Studenti díky výuce získají nejen znalosti, informace a dovednosti, ale také možnost využít obohacujícím způsobem svůj volný čas a vytvářet nové kontakty a přátelství.

Na výběr jsou přitom nejrůznější obory. Mnoho seniorů využije například kurzy práce s počítačem, kde se naučí vytvářet jednoduché textové dokumenty, vyhledávat na internetu i komunikovat prostřednictvím e-mailové pošty. „Přístup musí být ke studentům trošku jiný. Víc individuální. Takže obcházím, vysvětluji i individuálně, když to někomu vyloženě nejde,“ říká Jitka Koubalíková, která na Vysoké škole ekonomické vyučuje studenty univerzity třetího věku informatiku a práci s počítačem.

Nabídka kurzů je velmi pestrá. V nabídce jsou například kurzy chemie, veteriny, historie, malování i tělocviku. Na univerzitě není potřeba skládat zkoušky ani psát testy. Na konci semestru dostanou studenti potvrzení o absolvování, některé školy organizují dokonce promoci. Asociace univerzit třetího věku chce v budoucnu výuku pro seniory dostat pomocí internetu a videopřednášek také do malých obcí a umožnit tak vzdělávání i těm, pro které je dojíždění do města neúnosné.

V České republice funguje již více než dvacet univerzit třetího věku. Za výuku si studenti platí, ovšem v posledních letech na ni přispívá zhruba dvaceti miliony korun také ministerstvo školství. Nejvíce kurzů nabízí pražská VŠE nebo Univerzita Palackého v Olomouci.

Zdroj: Rozhlas.cz

Zdroj fotografie: Stock.Xchng