Na Univerzitě Palackého vznikne nová fakulta

6. 7. 2007 | Aktuality

Zdravotní sestry a další zdravotničtí pracovníci budou na UP studovat na vlastní Fakultě zdravotnických věd.

Zdravotní sestry a další zdravotničtí pracovníci budou na UP studovat na vlastní Fakultě zdravotnických věd.

Akademický senát UP se na svém červnovém zasedání zabýval návrhem Lékařské fakulty připravit podmínky pro vznik Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. Z Lékařské fakulty by se měly pro novou fakultu vyčlenit obory vzdělávající například budoucí zdravotní sestry, porodní asistentky nebo fyzioterapeuty.

Dosavadní postavení zdravotnických oborů Ošetřovatelství lze na UP studovat již přes dvacet let, v rámci Pedagogika ošetřovatelství, a Učitelství odborných předmětů pro Střední zdravotnické školy, realizovaných za spolupráce Pedagogické a Lékařské fakulty. Od devadesátých let škola nabízí na Lékařské fakultě studium oborů Dlouhodobá ošetřovatelská péče u dospělých, Klinická kineziologie a kinezioterapie, Ošetřovatelství, Porodní asistentka, Všeobecná sestra a Fyzioterapie a Radiologický asistent. Na Lékařské fakultě nyní studuje asi 560 studentů. K akreditačnímu řízení byl předložen doktorský studijní program Ošetřovatelství –Nursing.

Přípravné kroky pro ustavení Fakulty zdravotnických věd Na Lékařské fakultě bylo ustaveno Centrum zdravotnických oborů, dále Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Ústav fyzioterapie, Ústav radiologických metod a Ústav společenských a humanitních studií. Připravuje se založení Ústavu pro základní studia a Ústavu laboratorních me­tod.

Studijní programy a obory jsou připraveny k ekonomickému a administrativnímu osamostatnění k začátku akademického roku 2008/09.