MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

1. 4. 2023 | Inspirace

ombudsman na MUNIRektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš jmenoval do nově vzniklé funkce univerzitní ombudsmanky právničku Evu Janovičovou. Úkolem ombudsmanky neboli ochránkyně práv na univerzitě bude vedle řešení krizových situací také prevence a osvěta. Zaměří se i na akademickou integritu či práci etické komise.

Absolventka práv na olomoucké univerzitě a Masarykově univerzitě v Brně má za sebou 14letou právní praxi. „Řešila jsem soudní konflikty i mimosoudní vyrovnání. Jsem zvyklá být v neustálém kontaktu s klienty a ráda komunikuji s lidmi, proto mne také pozice ochránkyně práv oslovila,“ vyjádřila se Janovičová při zasedání Akademického senátu univerzity, který schválil volbu výběrové komise.

„Studenti i zaměstnanci by měli vědět, že na škole existuje osoba, která se bude o věc zajímat, a je důležité, aby má činnost byla efektivní a pro všechny přínosná,“ doplnila nová ombudsmanka. Funkce se ujme prvního dubna.

Janovičová bude mít z pozice ombudsmanky v gesci mimo jiné prošetřování podnětů k ochraně práv, tvoření stanovisek a doporučení při řešení konkrétních případů, poskytování pomoci, mediaci a poradenství stranám konfliktů.

Měla by také podávat návrhy na systémová řešení a spolupracovat na řízení rizik. Garantovat bude plán univerzity na genderovou vyváženost. Dále bude přijímat nejen žádosti, stížnosti a oznámení vyžadující zvláštní postup a zvýšenou ochranu oznamovatelů, ale také v oblastech nerovného zacházení, akademické integrity a studijního poradenství.

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Daniel Křetínský pokračuje ve spolupráci s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) nadále bude financovat výuku energetického práva. Schválil to akademický senát univerzity. Proti jsou však někteří studenti a hnutí Univerzity za klima. Skupina 150 studentů a absolventů poslala děkanovi fakulty otevřený dopis, ve kterém vyzývá k ukončení spolupráce EPH s fakultou. Holding …

Venkovní výstava v Brně připomíná osobnosti Masarykovy univerzity

Venkovní výstava v Brně připomíná osobnosti Masarykovy univerzity

Milovníci umění a historie by si neměli nechat ujít venkovní výstavu v Brně, kterou již třetím rokem pořádá Masarykova univerzita. Vedle známých a úspěšných osobností, jako jsou umělci nebo vědci, univerzita představí také pozoruhodné příběhy „obyčejných“ lidí. Za výstavou stojí samotní studenti univerzity, kteří v rámci svých projektů představí celkem devět osobností: básníka Jaroslava Erika Friče, biologa …