MOOC kurzy nově i v češtině

18. 11. 2015 | Rady maturantům

Od roku 2012 může každý s internetovým připojením bezplatně studovat online kurzy (MOOC) od předních světových univerzit jako je Harvard či Stanford. Zdarma. A nově je lze díky Seduo.cz studovat také v češtině!

Celá mánie začala již roku 2011, kdy byl na Stanfordově univerzitě otevřen jeden z prvních masových otevřených online kurzů. Byl zaměřen na umělou inteligenci a zapsalo se do něj více než 160 000 studentů z celého světa. Rok 2012 označil New York Times jako „Rok MOOC (massive open online course)“ a od té doby celé odvětví online vzdělávání rapidně roste. Jen na třech největších platformách pro MOOC kurzy – Coursera.org, EdX.org a Udacity.com, studuje již více než 24 milionů studentů.

Jak ukázala nedávná data zveřejněná portálem Coursera.org, který je současnou globální jedničkou, většina studentů se do kurzů zapisuje, aby zlepšili své kariérní postavení. Jak je můžete využít i vy?

Vyberte si to nejlepší Na vybraných MOOC platformách najdete stovky kurzů v téměř každé oblasti lidské činnosti. Může být velmi lákavé zapsat si kurzů více, ale pokud tak učiníte, dost možná je nedokončíte. Začněte proto s jedním kurzem, ověřte si, kdo za ním stojí a zvolte předmět studia, který je pro váš osobní a kariérní rozvoj skutečně důležitý. Pokud jste v předposledním ročníku ekonomky a již přemýšlíte, kam pošlete životopis, více užitečný vám bude kurz k pohovorům než např. astronomie.

Pracujte s obsahem, ale i komunitou Kurzy se skládají z video-lekcí, textů, prezentací, ale i kvízů a diskuzních fór. Chcete-li kurz využít na maximum, nezůstávejte jen u sledování videí. Projděte si i přiložené materiály, využijte diskuzní fóra, seznamujte se, diskutujte. Jde o váš celoživotní rozvoj a vaše znalosti. Kurz dokončete, získejte certifikát a pochlubte se. K dokončení kurzu se vyžadují různá plnění. Většinou půjde o testy a úkoly, které v kurzu zpracujte a které ovlivní vaše finální skóre. Jakmile kurz dokončíte, můžete za něj získat certifikát o absolvování. Ten si mnozí absolventi umisťují na své profesní profily, např. na síti LinkedIn. Uvést informaci o svém online vzdělávání můžete i v životopise. Pro řadu personalistů mohou být tyto kurzy neznámé – ale pokud je uvedete v patřičném kontextu a zmíníte zvučná jména univerzit jako Harvard či MIT, na škodu to určitě nebude.

Nejpohodlněji a v češtině si můžete online studium nově vyzkoušet také na na Seduo.cz. Využívá je už asi 7000 českých online studentů.

Zdroj fotografie: http://www.freeimages.com

Další články k tématu