Letní IT škola pro holky

29. 8. 2016 | Aktuality

Dnes odstartovala na Fakultě informačních technologií Letní počítačová škola určená především studentkám od 12 do 19 let.

V rámci projektu FIT sluší dívkám se fakulta snaží dokázat, že studium informačních technologií nemusí být výhradně doménou mužů. Týdenní škola pro studentky ze základních a středních škol nabízí základy programování, úvod do grafiky a zpracování fotografie nebo exkurze do společnosti IBM, kde se studentky setkají s profesionálkami z oblasti IT. V rámci doprovodného programu se mohou zájemkyně přihlásit do literární nebo fotografické soutěže.

Na FIT VUT v Brně momentálně studuje jen cca 9 procent žen, zájem ze strany uchazeček ale postupně roste.

Kromě toho, že absolventi informatických oborů patří z pohledu zaměstnavatelů mezi nejžádanější, přichází IT sféra o důležitý element např. při tvorbě uživatelských rozhraní. „Tím, že se ženy jen minimálně účastní vývoje v oblasti IT, ztrácí tato sféra ‚ženský pohled‘, a to může být následně vnímáno negativně ženami jako uživatelkami výpočetní techniky,“ doplnil děkan fakulty Pavel Zemčík.

Původně menší série kurzů pro studentky z Brna a okolí se postupně stala vyhledávanou letní školou. Tu každoročně navštěvuje až 60 studentek z celé republiky.

Podrobnosti o Letní škole IT pro dívky najdete na webu projektu.

Další články k tématu